obožavaćete je

Jeftina, ukusna, SUPERZDRAVA: ZIMNICA koje se nikad ne setite, a lepša je od krastavčića, kupusa, šarene salate...

Hrana će delom sačuvati svoj ukus, ali ćete ga upoznati na sasvim nov način i cele zime uživati u dragocenim vitaminima i mineralima

fermentisane trešnje su fenomenalnog ukusa i pune antocijaninafoto: VICUSCHKA/Shutterstock

Fermentisano povrće je zimska salata koja se na našim prostorima podrazumeva, a mnogi zaboravljaju da na isti način mogu da sačuvaju i cele zime jedu – voće.


Tako pripremljeno voće obiluje kako vitaminima i mineralima, tako i dobrim bakterijama, važnim za uspostavljanje normalne crevne flore i jačanje imuniteta u sezoni virusa.

 

  • Kiselo voće za zimnicu


Laktofermentacija predstavlja proces u toku kog se se šećeri i, uopšte, ugljeni hidrati razlažu i pretvaraju u prirodne konzervanse, odnosno mlečnu kiselinu, u kojoj loše bakterije ne opstaju. Takva sredina povoljna je za probiotičke procese, koji su pogodni za digestivni sistem, a namirnice su dugotrajnije i pune hranljivih materija i mesecima kasnije.

 

Iako će ukus biti kiseliji i slaniji, on voćke će sačuvati svoje arome, pa ćete ih upoznati na sasvim nov način.

 

  • Koje voće može da se ukiseli?

 

Laktofermentisane šljive su tipične za azijske kuture, a većina koštunjavog voća, poput bresaka, trešanja, kajsija itd. veoma je pogodna za fermentaciju.

 

Kisele šljive su vrlo popualrne u Azijifoto: Shutterstock / pilipphoto

Citrusno voće je još jedna odlična opcija, pa se mogu ukiseliti limun, pomorandža, limeta, mandarina, a za to se često koristi i njihova kora, koja kasnije koristi u receptima za kolače. Ukiseljeni limun veoma je popularan na severu Afrike.


Bobičasto voće, poput kupina i borovnica, takođe je sjajan izbor, a često se u svetu koristi kao slatko-kiseli začin za sladoled ili sveži sir.

 

  • Kako se kiseli voće?

 

Osnovni principi fermentacije voća isti su kao i u slučaju kada za zimnicu pripremate povrće, a ovo su glavni koraci:

  1. Pomešajte voće sa solju
  2. Stavite u teglu
  3. Ostavite da se fermentiše nekoliko dana na sobnoj temperaturi
  4. Ohladite.
Jeste li probali kisele borovnice?foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Pošto je voće "osetljivije", ne preporučuje se da se voće spušta direktno u so, jer će ga to pretvoriti u kašu, već da se koristi slani rastvor, tj. rasol ili salamura.

 

BONUS VIDEO

Koliko je zimnica zapravo zdrava?