Bademi su zdrava namirnica koja je odlična za konzumiranje, ali neki ljudi ih obavezno potapaju, a razlozi su brojni.
Bademi su izuzetno popularna grickalica i odlična užina, koja je bogata mnogim nutrijentima, uključujući vlakna i zdrave masti. Takođe, oni su odličan izvor vitamina E.
I dok ih većina jede pečene ili sirove, možda ste se zapitali zašto neki preferiraju da ih potope pre jela.
Zapravo, za to postoje jako važni razlozi.
Koji su potencijalni benefiti?
- Može se olakšati varenje
Baldemi imaju tvrdu teksturu zbog kojih se teže vare, ali potapanje ih omekšava i potencijalno olakšava telu da ih svari. Takođe, bademi imaju antinutrijente koji mogu da ometaju varenje i apsorpciju nutrijenata kao što su kalcijum, gvožđe, cink i magnezijum.
Dok istraživanje pokazuje da potapanje može smanjiti značajno nivo antinutrijenata u žitaricama i mahunarkama, nema mnogo dokaza za to koliko je efektno potapanje badema i drugih orašastih plodova.
U jednoj studiji je kod potopljenog badema na 24 sata, na sobnoj temperaturi, smanjen nivo fitinske kiseline, ali manje od 5%. Druga studija je pokazala da je kod naseckanog badema, potopljenog 12 sati u slanoj vodi, smanjen nivo fitinske kiseline za 4%. Ipak, studija sprovedena kod 76 odraslih ljudi, tokom 8 nedelja, pokazala je da potapanje nije poboljšalo varenje, a nivo fitinske kiseline bio je isti ili čak viši kod potopljenih badema u odnosu na sirove.
- Može povećati apsorpciju određenih nutrijenata
Poptapanje badema čini ih lakšim za žvakanje, a tako se povećava i mogućnost za povećanje unosa nutrijenata, a tako se bolje otpuštaju i apsorbuju. Uz to, enzimi za varenje mogu da apsorbuju efikasnije nutrijente.
Ipak, jedna studija je pokazala da potapanje celih badema imalo je malo ili nimalo efekta za neke minerale, kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink.
- Neki više vole ovakav ukus
Kada se potope, bademi postaju mekši, manje gorki, a dobijaju puterastiji ukus, što se nekima, naprosto, više dopada.
Kako se potapaju bademi?
Stavite ih u činiju i naspite toplu vodu da su skroz prekriveni, a onda dodajte kašičicu soli za svakih 140 grama badema. Prekrijte činiju i ostavite da odstoji tako od 8 do 12 sati.
Potom, prospite vodu i osušite ih, a možete im skinuti i kožicu za glatku teksturu. Možete ih sušiti čistim ubrusom.
Dakle, treba li potapati bademe?
To može dovesti do poboljšanja u varenju i iskoristivosti nutrijenata, ali i nepotopljeni su svakako savršeni zdravi dodatak ishrani.
Oni su izvor vlakana, proteina, zdravih masti, vitamina E, mangana, magnezijuma, a kožica je bogata antioksidansima, posebno polifenolima, koji mogu štititi od različitih bolesti.
Ako redovno jedete bademe, oni mogu da smanje nivoe lošeg holesterola, uvećaju nivo dobrog holesterola, kontrolišu šećer u krvi, a i zasitni su.
Bonus video
Turski kolač s bademima