pažljivo birajte

"To je marketing, lažu nas decenijama": Biohemičarka raskrinkala mit o zdravom doručku – evo ŠTA ZAPRAVO TREBA DA JEDEMO

0

Često se za doručak preporučuju namirnice koje, u stvari, dovode do toga da ostajete bez energije i kasnije u toku dana jedete i više i kaloričnije

hrana koju jedete za doručak utiče na to koliko ćete energjie imati i kako ćete se hraniti za ostale obroke
hrana koju jedete za doručak utiče na to koliko ćete energjie imati i kako ćete se hraniti za ostale obrokefoto: Song_about_summer/Shutterstock

Ukoliko volite da započnete dan uz tostiran hleb ili punu činiju slatkih žitarica, možda i u čašu soka od pomorandže, nemamo dobre vesti za vas.

 

Ovakva ishrana može da dovede do naglog skoka glukoze u krvi, još veće potrebe za slatkom hranom i nije korisna ni za zdravlje ni za figuru, kažu stručnjaci. Ali šta onda treba jesti za doručak?

 

Francuska biohemičarka Džesi Enšosp nedavno je na konferenciji "Cena loše ishrane" upozorila da je javnost prevarena da poseže za slatkim doručkom "marketingom koji nas je lagao decenijama".

 

Kako je istakla, sok od pomorandže se reklamira kao zdrav iako sadrži oko sedam kašičica šećera po čaši, a ona savetuje i da se odreknemo slatkog muslija, tosta i ostale hrane koja se obično preporučuje za doručak.

 

sok od pomorandže obično je prezaslađen, pa ga ne bi trebalo piti za doručak
sok od pomorandže obično je prezaslađen, pa ga ne bi trebalo piti za doručakfoto: Shutterstock/eldar nurkovic

Prema rečima Enšospove, nijedna hrana nije zabranjena, ali je potrebno jesti je u pravim količinama i u pravo doba dana, a ukoliko doručkujemo nešto slano – duže ćemo ostati siti i nećemo stalno grickati da bismo se "dopunjavali" šećerom.


Ljudi su vam dugo govorili "Popijte sok od pomorandže ujutro, daće vam energiju", "Doručak treba da bude sladak – treba da jedete peciva i žitarice", ali sve su to laži – smatra ona.


Konzumiranje slatkog doručka je izmislila prehrambena industrija samo da bi zaradila novac jer je doručak veoma isplativ – smatra Enšospova.

 

  • Šta treba jesti za doručak?


Kako ona ističe, najbolji doručak je onaj "koji se zasniva na proteinima", koji su veoma važna supstanca ako želite da ostanete siti duže. Proteini su telu neophodni, ali ih mi kaže ona, ne jedemo ni približno dovoljno.

 

masnoća iz avokada i proteini u jajima su dobar izbor za prvi obrok u toku dana
masnoća iz avokada i proteini u jajima su dobar izbor za prvi obrok u toku danafoto: ILEISH ANNA/Shutterstock

Za doručak možete jesti ostatke večere: ako vam je ostalo ribe, povrća ili uštipaka, uzmite to – savetuje Džesi Enšosp.


Ona je, inače, autorka knjige "Boginja glukoze", a ističe da sladak doručak smanjuje energiju koja cirkuliše telom. Usled toga dolazi do pada nivoa šećera, što dalje izaziva umor, glad i povećava žudnju za hranom.

 

Ukoliko počnete da doručkujete hranu s više proteina, poput jaja, masnoće iz avokada ili masne ribe, vlakana iz povrća, telo dobija stabilnu energiju.

 

BONUS VIDEO

Šta Kinezi jedu za doručak?

 

makonda-tracker