Pogledajte najbolji način da ukiselite cveklu za zimu.
Priprema zimnice ne može da prođe bez cvekle u tegli.
Iako mnogi ne vole njen "zemljani" ukus, pa se zbog teško odlučuju da je jedu iako znaju da je prezdrava namirnica, kisela cvekla koja se priprema kao zimnica je većini na vrhu liste omiljenih salata tokom zime.
Evo kako i vi možete da je napravite brzo i jednostavno i bez dodatih konzervansa:
Sastojci:
- 5 kg cvekle
- 0,7 l alkoholnog sirćeta
- 2,5 l vode
- 3 kašike soli
- 6 kašika šećera
- kašičica bibera u zrnu
- kašičica kima
Priprema:
Operite cveklu, ali nemojte da je čistite. Kuvajte je sve dok viljuška ne bude mogla da bez problema uđe u nju.
Potom je ocedite, malo ohladite, oljuštite, isecite na tanke kolutove i slažite u tegle.
U šerpi prokuvajte vodu, sirće i ostale sastojke, pa vrućom tečnošću prelijte cveklu.
Zatvorite tegle, pa ih prekrijte i pustite da se hlade što sporije.
Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
BONUS VIDEO
JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)