Predstavljamo vam bogatu varijantu boršča koja se priprema lako, a obiluje superzdravi sastojcima, vitaminima, mineralima, biljnim vlaknima...
Boršč je nacionalno jelo najpopularnije u baltičkim zemljama, a može se praviti i od goveđeg i od svinjskog mesa, i od paradajza i od cvekle.
Prepoznatljive je crvene boje i veoma zdrav zbog pažljivo biranih sastojaka za duge i hladne ruske i ukrajinske zime i borbu protiv virusa. Postoji mnogo varijanti boršča, pa čak i vegetarijanska, a mi vam predstavljamo "pojačanu" verziju koja se obično pravi na našim prostorima.
Boršč sa cveklom
Sastojci:
- 200 grama celera
- dve šolje lišća celera
- 700 grama govedine
- kilogram kosti za supu
- 2 velike glavice crnog luka
- 2 srednje šargarepe
- lovorov list po ukusu
- pola kašičice soli, više po ukusu
- kašičica bibera
- pola kilograma cvekle
- 200 grama kupusa
- 200 grama paradajza
- 1 čen belog luka
- 2 kašike sirćeta
- kašika putera, margarina ili ulja
Priprema
Sitno iseckajte glavicu i po luka, lišće celera i šargarepe i stavite da se dinsta u šerpi. Kosti i meso posolite, dodajte, pa nalijte u litar i po vode i ostavite kuva. Dodajte malo rendane cveklu i vrlo malo celera, biber i lovorov list. Sipajte šećer, biber, kupus i sirće i ostavite da krčka oko pola sata. Po potrebi dodajte vodu.
U dubljem tiganju prodinstajte beli luk i pola preostale glavice crnog, pa dodajte preostalu cveklu i celer. Dinstajte nekoliko minuta, pa sipajte sitno seckan paradajz i posle nekoliko minuta dinstanja, ovu smesu dodajte čorbi. Neka se kuva još pola sata.
Služite vruće ili toplo.
Prijatno!