tražiće vam još!

Piće ga i oni koji je ne vole: Najukusniji SOK OD CVEKLE pravi se uz posebnu caku (RECEPT)

0


Ukoliko poslužite ovim zdravim napitkom nekoga ko obično ne može da podnese ukus cvekle, on će uživati u svakom gutljaju!

foto: pada smith/Shutterstock
foto: pada smith/Shutterstock

Dobro je poznato da cvekla spada u najmoćnije darove prirode, kada je reč o blagotvornosti po zdravlje.


Ova korenasta biljka spada u one na koje niko nije ravnodušan kada je reč o ukusu ― ili je obožavamo ili ne možemo ni miris da joj osetimo.


Ovi drugi nisu svesni šta propuštaju, jer je sok od cvekle jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imuniteta. Cvekla sadrži vitamine A, E, K, C, folnu kiselinu, niacine, riboflavin, tiamin, piridoksin, karotenoide, kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor... Najpoznatiji sastojak ovog povrća je gvožđe, pa se svima koji imaju anemiju ili makar manjar ovog minerala preporučuje da redovno konzumiraju cveklu. Tu je i pigment betanin, poznat po tome što suzbija viruse i bakterije, a sadrži i dijetetska vlakna, antioksidante, slobodne radikale i još mnogo, mnogo toga.

 

Zbog svog bogatog sastava, cvekla nije samo dobro rešenje za one koji bi brzo da ojačaju svoj imuni sistem, već i za one koji imaju poremećaj funkcije jetre, skloni su zapaljenjima, imaju visok krvni pritisak i artritis... Ova korenasta biljka je izvanredna prevencija demencije i razvoja kancerogenih ćelija, a to su samo neke od njenih blagodeti.


Ako možete da je jedete sirovu, činite svom telu ogromnu uslugu, ali će vam ovo povrće značiti i ako ga naseckate u čorbu ili obareno dodate u salatu. Najčešće se cvekla konzumira u obliku soka, koji nije posebno popularan među decom, a ako ga pripremite ovako ― popiće sve do poslednje kapi! U čemu je trik? Jednostavno je: dodajte voće i povrće koje će promeniti ukus soka i dodajte malo meda i dobićete supezdrav napitak koji svi rado piju.

 

Sok od cvekle, Cvekla
foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock

Ukusan sok od cvekle (RECEPT)


Sastojci:

 

  • 1 glavica cvekle srednje veličine
  • 1 jabuka srednje veličine
  • 2 manje šargarepe ili 1 velika
  • deo korena đumbira (dužine oko 5 centimetara)
  • štapić celera
  • 1 limun
  • med po želji

 

Priprema


Očistite cveklu, operite je i iseckajte sitno. Očistite jabuku, šargarepu, celer i đumbir, pa ih iseckajte vrlo sitno. Limun (s korom!) iseckajte njega. Sve stavite u blender, pa dobro sameljite. Ako nemate blender, poslužite i štapni mikser. Dobićete retku kašu, koju potom treba da prelijte s vodom u količini po želji (u zavisnosti od toga koliko jak ukus želite da postignete, počnite od 500 mililitara, pa postepeno dodajte).


Ostavite da odstoji poklopljeno preko noći.


Sutradan smesu procedite kroz gustu gazu, kako biste dobili čist sok. Zatim zasladite sok medom i mešajte sve dok se on ne otopi. Sipajte u čiste flaše ili staklene tegle i čuvajte u frižideru.

 

 

makonda-tracker