za one koji poste na ulju

Jeftine, hranljive, izdašne: 3 POSNE salate koje su idealan ručak, večera ili prilog jelu

Ako postite na ulju, isprobajte ove jednostavne salate kao zaseban obrok ili prilog uz ribu.

posne salate odličan su izbor za zaseban obrok ili kao prilog jelufoto: DronG/Shutterstock

Krstovdan je veliki praznik kada bi trebalo strogo postiti na vodi. Ipak, mnogi ovaj praznik poste na ulju, a, uopšteno, u danima posta često nam je teško da svakodnevno smišljamo nove recepte koje bismo mogli isprobati.

 

Posne salate su tada pravi izbor, jer ne samo što vam omogućavaju da poštujete pravila posta, one su uglavnom lagane, a izdašne, i samim tim idealan obrok.

 

Neretko je glavni sastojak tih salata tunjevina ili neka druga riba, a može i bez nje.

Mi vam predlažemo 3 obrok-salate koje ćete sigurno rado jesti i van posta:

 

  • Makarone s tunjevinom

 

Potrebno vam je:

 

  • 250 g posnih makarona
  • glavica crnog luka
  • 100 grama posnog majoneza
  • konzerva tunjevine
  • so, biber, ulje

 

Priprema:

  1. Ocedite tunjevinu od viška ulja, pa na njemu izdinstajte sitno seckani crni luk.
  2. Kada luk omekša, dodati tunjevinu i dinstati 3-4 minuta.
  3. Makarone skuvajte i ocedite, pa pomešajte s tunjevinom i posnim majonezom.
  4. Začinite po želji, a možete dodati seckan paradajz, papriku...
  • Posna meksička salata

 

meksička salata je odličan prilog uz bilo koje jelofoto: Shutterstock, Nina Firsova

Potrebno vam je:

 

  • 600 g konzerviranog crvenog pasulja
  • 150 g konzerviranog kukuruza šećerca
  • 3 - 4 glavice crnog luka
  • 5 - 6 crvenih paprika

 

Priprema:

  1. Crni luk iseckati, posoliti i pobiberiti, dodati sirće i ulje, pa izgnječiti.
  2. U to dodati paprike iseckane na kockice, pasulj i kukuruz (oprani i oceđeni), pa lagano izmešati.
  3. Salatu možete da pravite i sa pečenim, očišćenim crvenim paprikama umesto svežim.
  • Posna ruska salata

 

posna ruska salata je odličan prilog svakom jelu ili kao zaseban obrokfoto: Fanfo/Shutterstock

Potrebno vam je:

 

  • 200 grama graška
  • 200 grama krompira
  • 200 grama kukuruza šećerca
  • 200 grama šargarepe
  • 5 kiselih krastavčića
  • 250 g posnog majoneza
  • so

 

Priprema:

  1. Posebno obarite krompir, šargarepu, grašak i šećerac.
  2. Kada se sve to ohladi, iseckajte, posolite i spojite.
  3. Pomešajte s posnim majonezom.
  4. Ukrasite maslinama ili povrćem po želji.

Bonus video

Posni sutlijaš