Sada je pravo vreme da polako krenete sa pripremanjem ukusne zimnice, a ajvar je prvi na spisku
Na našim prostorima ajvar se pravi na više različitih načina i po više recepata. Ipak, čini se da je onaj od pečene paprike među najomiljenijim. Ukoliko želite da i vi probate da napravite pravi originalan leskovački ajvar pratite uputstva i ne brinite, biće poput putera.
Prvo je važno da odaberete dobre paprike, one koje nisu ni velike ni male, već osrednje, mesnate i zdrave.
Potom sledi pranje paprike, sušenje, pečenje na plotoni, a onda kratko hlađenje u kesama koje ste zatvorili da se paprika potpari. Onda je mnogo lakše ljuštiti ih.
Nakon što ih oljuštite stavljajte u rupičasti džak da se ocede, a najbolje je da tako prenoći, jer što više vode izađe to ćete ga kraće kuvati. Za ajvar će vam trebati i plavi patlidžan koji se peče u rerni i ljušti, melje isto kao i paprika.
Kada se paprika ocedila, papriku i patlidžan sameljite na mašini za meso. Stavite u šerpu i stavite na vatru da se kuva. Kuvati sve dok ne postane gusto, a na dnu šerpe se kad mešate varjačom ne stvori beli put. Tada se zagreje malo ulja i sipa u ajvar, izmeša i skloni sa vatre.
So dodajte postepeno tokom kuvanja, uz obaveznu probu, sve dok ne dobijete smesu koja je po vašem ukusu.
Evo i recpeta, tj količine koja vam je potrebna za jednu turu ajvara. Garantujemo vam da će vam trebati dupla mera nakon što ga probate.
Sastojci:
- 5 kg crvene paprike
- 3 kg patlidžana
- litra ulja
- 8 kašika sirćeta
- ljuta papričica (ako volite pikantno)
Bonus video:
Kako se prave knedle sa šljivama?