Lovačka salata priprema se od paradajza, šargarepa i paprike.
Septembar je doba godine kada se priprema zimnica i time obezbeđuju zalihe omiljenih specijaliteta za zimu.
Osim ajvara, pinđura ili cepkane paprike, mnogi vole da prave i Lovačku salatu.
Ona se sastoji od paprike, šargarepe i paradajza, a ime je dobila zbog pikantnom ukusu i pretpostavke da lovci vole ljuta i začinjena jela.
Sastojci:
- 2 kg paradajza
- 3 kg mešane paprike (različitih boja)
- 1/2 kg šargarepe
- nekoliko feferona - po želji
- dva češnja belog luka
- 2 dcl ulja
- 3 dcl sirćeta
- 1 kašika soli
- 150 grama šećera
- 1 manja kesica bibera
- 2-3 lovorova lista
- 1 kesica konzervansa
Priprema:
Paradajz blanširati i oljuštiti, pa iseći na komadiće ili samleti.
Papriku takođe oprati, očistiti od semenki i iseći na sitne komadiće, kao i šargarepu.
Potom u veću šerpu staviti paradajz, papriku i šargarepu, a onda dodati i feferone i beli luk.
Kuvati dok ne omekša, a potom dodati sve sastojke osim konzervansa.
Sveukupno kuvati oko 40 minuta i na kraju dodati konzervans.
Vruću Lovačku salatu sipati u tegle, koje ćete odmah poklopiti, a onda ih i dobro ušuškati i ostaviti da se ohlade.
BONUS VIDEO
KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!