preukusno

Kad je probate, nećete više spremati AJVAR: Recept za LOVAČKU SALATU koju ćete praviti u duploj meri

0

Lovačka salata priprema se od paradajza, šargarepa i paprike.

Preukusna Lovačka salata postaće vaša omiljena zimnica.
Preukusna Lovačka salata postaće vaša omiljena zimnica.foto: Olga Volodina / Alamy / Alamy / Profimedia

Septembar je doba godine kada se priprema zimnica i time obezbeđuju zalihe omiljenih specijaliteta za zimu.

 

Osim ajvara, pinđura ili cepkane paprike, mnogi vole da prave i Lovačku salatu.

 

Ona se sastoji od paprike, šargarepe i paradajza, a ime je dobila zbog pikantnom ukusu i pretpostavke da lovci vole ljuta i začinjena jela. 

Sastojci:

 

  • 2 kg paradajza
  • 3 kg mešane paprike (različitih boja)
  • 1/2 kg šargarepe
  • nekoliko feferona - po želji
  • dva češnja belog luka 
  • 2 dcl ulja
  • 3 dcl sirćeta
  • 1 kašika soli
  • 150 grama šećera
  • 1 manja kesica bibera 
  • 2-3 lovorova lista
  • 1 kesica konzervansa

 

Priprema: 

 

Paradajz blanširati i oljuštiti, pa iseći na komadiće ili samleti.

 

Papriku takođe oprati, očistiti od semenki i iseći na sitne komadiće, kao i šargarepu

 

Potom u veću šerpu staviti paradajz, papriku i šargarepu, a onda dodati i feferone i beli luk.

 

Kuvati dok ne omekša, a potom dodati sve sastojke osim konzervansa.

 

Sveukupno kuvati oko 40 minuta i na kraju dodati konzervans.

 

Vruću Lovačku salatu sipati u tegle, koje ćete odmah poklopiti, a onda ih i dobro ušuškati i ostaviti da se ohlade. 

 

BONUS VIDEO

 

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

 

 

 

makonda-tracker