Brojna naučna istraživanja pokazala su blagodeti pet popularnih namirnica kod osoba koje pate od hipertenzije
Krvni pritisak predstavlja silu kojom krv pritiska zidove krvnih sudova dok srce pumpa krv u arterije, a on se povećava postepeno, zbog čega se simptomi pojavljuju tek u slučaju nekih komplikacija.
Zbog toga je visok krvni pritisak jedno od stanja koje se nazivaju "tihim ubicom".
Povišen krvni pritisak ili hipertenzija zapravo je stanje u kome je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140 mmHg, a dijastolni (donji) preko 90mmHg kod ljudi starijih od 18 godina, navodi Svetska zdravstvena organizacija.
Ovo stanje smatra se jednom od najčešćih bolesti današnjice — čak trećina odrasle svetske populacije ima probleme s pritiskom, ali ova statistika varira od regiona do regiona u zavisnosti od godina, načina ishrane, fizičke aktivnosti i ostalih faktora koji utiču na pritisak.
U svakom slučaju, poznato je da ishrana može biti od pomoći u regulisanju hipertenzije, iako ona nije lek i ne sme se tretirati kao čudotvorno rešenje. Lekari će vam, ipak, ako imate hipertenziju, predložiti da promenite svoj jelovnik, a istaživanja su pokazala da sledeće namirnice mogu biti korisne.
- Semenke bundeve
Među mnogim semenkama koje se preporučuju za hipertenziju su seme lana, čia semenke i seme bundeve, a ovo poslednje je posebno cenjeno kao dobar saveznik u tretiranju visokog pritiska.
U studiji Univerziteta Marimaunt u Arlingtonu, u kojoj su učestvovale 23 žene, upotreba po tri grama ulja od semena bundeve tokom šest nedelja dovela je do značajnog sniženja sistolnog krvnog pritiska, i to u poređenju s placebo grupom.
Poznato je da seme bundeve sadrži mnogo toga što može da pomogne u regulaciji pritiska: magnezijum, kalijum, arginin (esencijalnu aminokiselinu koja učestvuje u proizvodnji azot-monoksida, molekula koji opušta krvne sudove i snižava pritisak).
- Citrusno voće
Citrusi obiluju vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima koja su korisna za opšte zdravlje i imunitet, a mogu da pomogu i u regulisanju faktora rizika za bolesti srca. Jedan od njih je i krvni pritisak.
Studija objavljena 2021. godine u medicinskom magazinu Korean Journal of Family Medicine bavila se istraživanjem 10-godišnjih podataka o vezi između voća i lečenja krvnog pritiska. Istraživači iz Seula otkrili su da konzumiranje 520-600 grama voća dnevno (oko četiri pomorandže) može biti efikasno u kontroli pritiska, a oni su posebno povezali citruse s tim efektom.
Petomesečna studija u kojoj je učestvovala 101 žena u Japanu pokazala je da kombinacija hodanja i svakodnevnog konzumiranja limunade značajno snižava sistolni krvni pritisak. Navodno je do toga došlo zahvaljujući limunskoj kiselini i flavonoidima.
- Bobičasto voće
Jagode, borovnice, kupine i brusnice poželjne su u ishrani kod niza zdravstvenih problema, ali možda i najsnažnije dejstvo imaju kod faktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Odličan su izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, koji ima daju karakterističnu crvenu boju.
Antocijanini su, inače, poznati po tome što povećavaju azot-monoksid u krvi, što je pokazalo i istraživanje objavljeno 2019. u magazinu Nutrients, ali je potrebno još istraživanja.
- Masna riba
Poznato je da je riba odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju blagotvorno dejstvo na kardiovaskularno zdravlje.
Studija kineskih naučnika iz 2022, objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association, pregledala je rezultate 71 istraživanja. Otkriveno je da se najveća korist u snižavanju hipertenzije desila s dnevnom količinom između dva i tri grama omega-3 masti.
Ove masnoće učestvuju u regulaciji krvnog pritiska, i to tako što smanjuju zapaljenske procese i nivo oksilipina, jedinjenja koja sužavaju krvne sudove.
- Mahunarke
Mahunarke obiluju hranljivim materijama koje mogu da pomognu u regulaciji pritiska, među kojima su kalijum i magnezijum.
Italijanska studija objavljena 2021. u listu International Journal of Food Sciences and Nutrition pokazala je da mahunarke mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, pa bi sočivo, grašak i pasulj trebalo da budu deo vašeg jelovnika.
BONUS VIDEO
Stručnjaci otkrivaju šta da jedete, a da ostanete zdravi