Ova verzija proje toliko je slasna da vam uz nju ne treba jogurt, ali ako je tako poslužite – imate jednostavan i brz obrok koji se pamti
Proja, kao jedno od najpopularnijih jela od kukuruznog brašna na Balkanu, ima mnogo varijanti.
Neko je pravi s jogurtom, neko bez njega, neko je meša sa pšeničnim brašnom, neko joj dodaje kiselu vodu... Mnogi ističu da postoji značajna razlika između proje, projanice i projare, ali je na našim prostorima uobičajeno da projom nazivamo sve kukuruzne hlebove.
U svakom slučaju, ova verzija, poznata još i kao crnogorska proja, jedna je od najsočnijih koju ćete pronaći! Ona je prepuna sitnog sira i jogurta, a nekoliko sastojaka koji su neophodni za nju umutićete za tri minuta.
Onda vam ostaje samo da čekate da se ispeče dok se kuhinjom širi božanstven miris...
Sastojci:
- 4 cela jajeta
- 10 kašika kukuruznog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šoljica ulja
- 500 g sitnog sira
- 500 ml jogurta
- 1 kašičica soli
Priprema
- Dobro umutite jaja, koja su prethodno stajala na sobnoj temperaturi.
- Potom sipajte ulje i jogurt, pa sve dobro promešajte.
- Malo po malo, uz neprekidno mešanje dodajte kukuruzno brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo.
- Posolite po ukusu, ali obratite pažnju na to koliko je slan sir.
- Nakon što sve dobro promešate, sipajte u kalup za mafine obložen korpicama za pečenje ili u podmazan pleh.
- Pecite najmanje 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
BONUS VIDEO
Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji