Obično se svi kukuruzni hlebovi u poslednje vreme nazivaju projama iako je malo verovatno da ste zapravo jeli pravu proju
Proja je jedno od omiljenih jela na našim prostorima i jedan od dragulja srpske tradicionalne kuhinje, ali se on često meša s projarom i projanicom.
U čemu je razlika između ovih hlebova od kukuruza?
Šta je proja? Proja je hleb koji se pravi isključivo krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode – i to je sve!
Kako se pravi proja? Kukuruzno brašno se meša sa slanom ključalom vodom, posle čega se smesa prebaci u podmazan pleh, poravna i peče na umerenoj temperaturi. U pitanju je jelo toliko jeftino i jednostavno da se često naziva sirotinjskim specijalitetom.
Šta je projara ili projanica? Projara je, zapravo, ono što često pogrešno nazivamo projom.
Kako se pravi projara ili projanica? Mekana je, obiluje sirom, a kukuruzno brašno se meša sa pšeničnim. Dodaju se i jaja, često i jogurt, a možete obatiti projanicu i seckanim paprikama, tikvicama, spanaćem, kiselim krastavcima, čvarcima, raznim salamama...
Projara ili projanica
Sastojci:
- 3 jajeta
- 3 šolje kisele vode
- 250 grama sira
- 2 šolje ulja
- 3 šolje kukuruznog brašna
- 3 šoljice pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
Priprema
Dobro umutiti jaja, pa im dodati kiselu vodu, ulje, pa dodati izmrvljen sir i so.
Nakon toga, pomešati kukuruzno i pšenično brašno, dodati prašak za pecivo i sve zamesiti sa prethodno umućenom masom.
Izjednačiti dobijenu masu i staviti u podmazan pleh da se peče na temperaturi od oko 220 stepeni.
Projaru prohladiti, seći na kocke i služiti sa kiselim mlekom.