samo nekoliko sastojaka

Bez šećera, jaja i pečenja, a tako KREMAST: Kolač TURSKA PRINCEZA pravi se očas posla, a ukus mu je božanstven

Umesto pečene kore ili osnove od keksa, za ovu poslasticu možete upotrebiti nešto čega se retko setite, a sjajan je izbor za pripremu kolača

kremasti kolač turska princezafoto: Ivan Mateev/Shutterstock

Jedan od najpopularnijih kolača balkanske kuhinje bez sumnje je lagana i kremasta turska princeza, poslastica koja se priprema i brzo i lako.


Za kolač turska princeza ne treba vam ni previše materijala – tek nekoliko sastojaka, a kora se ne peče. Uz to, on obiluje šlagom, što mu daje kremastu teksturu i kada je dobro ohlađen savršen je izbor za vrele dane avgusta.


Najbolje od svega je što mu se ne dodaje šećer, a uspeva svima!

 

Sastojci:

 

 

  • 1 pakovanje tost-hleba
  • puter za podmazivanje
  • 200 grama šlag krema
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša lešnika
  • po jedna šaka suvog grožđa, suvih kajsija i badema


Priprema

 

  1. Mleko i šlag dobro umutite, pa ostavite da odstoji u frižideru pola sata.
  2. Potom isecakajte i suvo grožđe, a lešnik i bademe usitnite u blenderu, pa sve to ubacite u ohlađen šlag.
  3. Tostiran hleb izlomite na parčiće (slobodno veće), pa i njega umutite u šlag, promešajte, pa dodajte prethodnu smesu.
  4. Sve prebacite u kalup prethodno premazan puterom, pa poravnajte i stavite u frižider na najmanje 3-4 sata.
  5. Potom izvadite kolač, preklopite kalup tacnom i okrenite tako da kolač prebacite na tacnu.
  6. Potopite kajsije da odstoje u vrućoj vodi 15 minuta, pa ih prosušite papirnim ubrusom i iseckajte što sitnije. Ukrasite kolač kajsijama.

 

BONUS VIDEO Najbrža čokoladna torta