Umesto pečene kore ili osnove od keksa, za ovu poslasticu možete upotrebiti nešto čega se retko setite, a sjajan je izbor za pripremu kolača
Jedan od najpopularnijih kolača balkanske kuhinje bez sumnje je lagana i kremasta turska princeza, poslastica koja se priprema i brzo i lako.
Za kolač turska princeza ne treba vam ni previše materijala – tek nekoliko sastojaka, a kora se ne peče. Uz to, on obiluje šlagom, što mu daje kremastu teksturu i kada je dobro ohlađen savršen je izbor za vrele dane avgusta.
Najbolje od svega je što mu se ne dodaje šećer, a uspeva svima!
Sastojci:
- 1 pakovanje tost-hleba
- puter za podmazivanje
- 200 grama šlag krema
- 1 čaša mleka
- 1 čaša lešnika
- po jedna šaka suvog grožđa, suvih kajsija i badema
Priprema
- Mleko i šlag dobro umutite, pa ostavite da odstoji u frižideru pola sata.
- Potom isecakajte i suvo grožđe, a lešnik i bademe usitnite u blenderu, pa sve to ubacite u ohlađen šlag.
- Tostiran hleb izlomite na parčiće (slobodno veće), pa i njega umutite u šlag, promešajte, pa dodajte prethodnu smesu.
- Sve prebacite u kalup prethodno premazan puterom, pa poravnajte i stavite u frižider na najmanje 3-4 sata.
- Potom izvadite kolač, preklopite kalup tacnom i okrenite tako da kolač prebacite na tacnu.
- Potopite kajsije da odstoje u vrućoj vodi 15 minuta, pa ih prosušite papirnim ubrusom i iseckajte što sitnije. Ukrasite kolač kajsijama.
BONUS VIDEO Najbrža čokoladna torta
( Glossy )