uživajte

Ne zna se koji je ukusniji: 3 najlepša TURSKA KOLAČA koja se tope u ustima (RECEPT)

0

Kad ih jednom probate, spremaćete ih jednom nedeljno.

Keškul je poslastica čiji ćete ukus pamtiti danima.
Keškul je poslastica čiji ćete ukus pamtiti danima.foto: Shutterstokc/Enez Selvi

Turski slatkiši su stvarno nešto posebno. Ako i vi volite turske specijalitete, ne brinite, ne morate da posetite Tursku da biste uživali u njihovim ukusima.

 

U nastavku vam predstavljamo recept za tri najlepša turska kolača:

 

Šambali 

 

Šambali je turski kolač koji je idealan, jer vam ne trebaju ni jaja, ni ulje ni brašno.

 

Sastojci: 

 

  • 500 g griza
  • 2 čaše gustog kiselog mleka
  • 1,5 čaša šećera
  • 1,5 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kesica vanile
  • Po želji rendana kora limuna ili pomorandže
  • 2 čaše vode - za šerbet
  • 3,5 čaše sitnog šećera - za šerbet
  • Kašičica limunovog soka - za šerbet
  • šolja ljuštenih badema isečenih napola

 

Priprema:

Šamblai je jednostavan za pripremu.
Šamblai je jednostavan za pripremu.foto: Esin Deniz/Shutterstock

Prvo pripremite šerbet, tako što ćete u šerpu sipati vodu i šećer pa kuvati 10-15 minuta od trenutka kad provri.

 

Potom dodati limunov sok i kuvati još pet minuta, pa skloniti sa strane da se ohladi, ali da ostane toplo.

 

Sa druge strane, u dubokoj činiji umutiti kiselo mleko i šećer, dodati griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna ili pomorandže.

Testo sipati u dobro podmazan pleh i po njemu u pravilnom nizu poređati polovine oljuštenih badema. Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Pečeno testo izvaditi iz rerne i kratko ohladiti da ne bude baš vrelo, a potom ga preliti mlakim šerbetom.

 

Poslasticu ostaviti da odstoji dva-tri sata, a najbolje je da se sprema dan ranije.


Keškul

 

Za sve ljubitelje kokosa, keškul je pravi izbor.  Uz to, priprema se brzo i lako, tako da sa njim nema greške.

Keškul će ljubiteljima kokosa postati omiljena poslastica
Keškul će ljubiteljima kokosa postati omiljena poslasticafoto: Shuttersteock/Esin Deniz

Sastojci:

 

  • 5 dl hladnog mleka
  • 40 g kokosa
  • 60 g brašna
  • 80 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kasika maslaca

 

Priprema:

 

U veću šerpu sipajte mleko, kokos, šećer, vanilin šećer i postepeno dodajte brašno dok sve mutite mikserom. Dobijenu smesu stavite na šporet i mešajte dok ne provri. Kada proključa, dodajte maslac, pa nastavite sve zajedno da mešate dok se maslac ne otopi.

Dobijenu smesu sipajte u četiri manje posudice koje ste odredili kao porcije, prekrijte ih providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohlade.

 

Poslasticu možete posuti sitno iseckanim pistaćima, kokosom ili lešnicima, na vama je da odlučite. 

 

Kemal paša

 

Turske loptice od testa koje se prelivaju još jednim turskim specijalitetom, muhalebijom. To su kemal paša loptice, koje možete da služite i sa sladoledom. 

 

Sastojci:

Kemal paša se topi u ustima.
Kemal paša se topi u ustima.foto: Shutterstock/OZMedia
  • 1 čaša svežeg neslanog kravljeg sira
  • 2 jajeta
  • 150 g griza ,
  • 1 čaša brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Za sirup:
  • 3 čaše šećera
  • 3 čaše vode
  • sok od ½ limuna
  • 1 l mleka - za muhalebiju
  • 1 čaša šećera- za muhalebiju
  • 2 pune kašike skroba- za muhalebiju
  • 3 kašike brašna- za muhalebiju
  • 1 kesica vanilin šećera- za muhalebiju

 

Priprema:

 

Sveži sir pomešajte sa jajima, pa dodajte griz, brašno i prašak za pecivo i umesite testo. 

 

Pravite kuglice malo manje od veličine jajeta. Rukama oblikujte i ređajete u podmazanu tepsiju.

 

Pecite na 200°C oko 20-ak minuta ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Stavite vodu sa šećerom i pola limuna da prokuva, pa ubacite pečene loptice od testa i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta.

 

Pomešajte mleko, skrob, brašno i šećer u dubljoj posudi kao za puding. Na laganoj vatri, kuvajte uz konstantno mešanje.

 

Kad se već dovoljno zgusnula smesa, dodajte vanilin šećer i kuvajte nakon toga još 2 minuta. Vadite rešetkastom kašikom loptice od testa i ređajte u tepsiju ili kalup u koji želite.

 

Prelijete muhalebijom odnosno pudingom koji ste napravili i ostavite da se prohladi u frižideru. 

 

Gotov desert pospite mlevenim orasima, pistaćima, kokosom…

 

makonda-tracker