Savršeno za doručak, ručak, večeru, ma za sve prilike
Ukusna i zastitna, tikvica je kraljica svake letnje trpeze. Ona ima mali broj kalorija, a ako je spremite pametno, može da bude vaš saveznik u mršavljenju.
Tikvice se mogu spremiti na mnogo načina, a pohovanje je jedan od njih. Ipak, to nije baš najsjajnije rešenje, jer jaja i brašno upiju mnogo masnoće i one postaju viskokokalorične.
Upravo zbog toga smo se potrudili da nađemo starinski recept za pripremu bakinih kašikara, omiljenog jela od tikvica, koje se sprema u rerni, bez ulja i nezdravog prženja.
Pa da pređemo na recept:
Potrebno je:
- 3 srednje tikvice
- 3 jaja
- oko 200 g brašna
- pola kesice praška za pecivo
- malo soli
Priprema:
Tikvice oljuštite pa izrendajte na krupnije rende. Ukoliko imate vremena najbolje je da ih posolite i ostavite malo da odstoje kako bi otpustile vodu. Zatim ih rukom ocedite i u njih dodajte 2 umućena jajeta.
Nakon jaja dodajte postepeno brašno, u koje ste umešali pola kesice praška za pecivo. U zavisnosti od toga koliko tikvica imate biće vam potrebno između 200 i 250 grama brašna.
U pleh stavite pek papir, i ređajte po jednu kašiku na njega oblikujući uštipke. Pecite na 220 stepeni 10 minuta.
Uživajte u obroku koji je zdrav i veoma ukusan.
Kako da napravite ukusne tikvice na drugačiji način pogledajte u videu.
Bonus video: