Da li su med i cimet zaista dobri za mršavljenje?
Kada je u pitanju gubljenje kilograma, mnogi koji imaju tu želju najviše bi voleli da to reše na što brži i kraći način. Svi mi znamo i svesni smo da je najbolji put do mršavljenja kroz zdravu i izblanasiranu ishranu i kroz treninge, ali mnogi vole da se okrenu zdravim mešavinama i alternativama za koji se mnogi kunu da pomažu.
Jedna od omiljenih kombinacija za gubljenje kilograma, kojoj se okreću mnogi, jeste mešavina meda i cimeta. Jede se na dnevnoj bazi, jede se samostalno ili sa čajem, ili se dodaje kao toping u ovsene kaše i sličnu hranu.
Ipak, može li se zaista smršati uz med i cimet?
- CIMET
Aromatičan i ukusan, cimet je starinski začin koji su još stari Egipćani i Rimaljani koristili, a nekad je bio skuplji i od srebra. Mnoga medicinska svojstva se povezuju s cimetom, a istraživanja su pokazala da ima antimikrobni, kao i antiparazitski efekat.
Sadrži antioksidanse, može da pripomogne zarastanju rana i čak da smanji krvni pritisak i holesterol, piše zdravstvena platforma Healthline.
- MED
Sirov, nepasterizovani med vezuje se za brojne zdravstvene benefite, pa čak može da se konzumira kao prevencija za bakterijske infekcije, ili čak i za tretiranje infekcija rana ili opekotina, kao i protiv kašlja.
Ipak, ni cimet ni med, prema istraživanjima, nisu magični za gubljenje kilograma.
Zapravo, nisu sve studije neobećavajuće. Jedna studija iz 2017. godine pokazuje da jedna komponenta aktivira termogenzu, u toku koje telo proizvodi toplotu i tom procesu dolazi do sagorevanja kalorija. Druga studija iz 2011. pokazala je da zamena šećera medom može da bude prevencija gojenju, a jedna studija iz 2010. godine pokazala je da med aktivira hormone koji potiskuju apetit.
Ipak, nijedna studija ne zaključuje da kombinacija cimeta i meda pomaže pri mršavljenju.
Važno je znati: Ako konzumirate cimet, koristite cejlonski cimet, koji sadrži manje količine kumarina, koji, u prekomernoj konzumaciji, može dovesti do rizika od oštećenja jetre.
Svakako, dnevna doza ove mešavine — kaščica meda uz pola kašičice cimeta preko banane ili u zelenom čaju — makar će imati lep ukus.