nećete im odoleti

Spolja hrskave, unutra nežne poput oblaka: Najjednostavniji STARINSKI recept za PRINCES KROFNE koje se tope pod nepcima

Jedan od najlepših domaćih kolača nesumnjivo su prines krofne 

foto: Shutterstock / Viktory Panchenko

Kada osetite miris tek skuvanog fila od vanile prvo čega se najčešće setite jesu neodoljive princes krofne koje se već pri prvom dodiru sa nepcima tope.

 

Upravo jedne takve, sačuvane od zaborava su sada pred vama. Spoj najlepših sastojaka spojeni su tako da izazivaju apsolutno oduševljenje za sva naša čula. 

 

Ukoliko volite domaće slatkiše, ovaj ćete brzo napraviti, a ukusom može da parira bilo kom drugom kolaču ili torti za koji je potrebno izdvojiti mnogo više vremena i truda.

 

 

Pa da krenemo, evo šta je sve potrebno.

 

Testo:

 

  • 200 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 kašika šećera
  • 4 – 5 jaja (e sad zašto 4 do 5, jer su jaja sitnija i krupnija, obično je dovoljno 4, za sitnija bilo je potrebno i šesto jaje i to može biti jedan od uzroka zašto krofnice ne uspeju, kada se striktno držite recepta koji ima jaja na komade)

 

Fil:

 

  • 6 žumanaca
  • 750 ml mleka
  • 180 g šećera
  • 90 g gustina/nišesta/skrob
  • 90 g maslaca

 

Najbolji recept za starinske prines krofnefoto: Shutterstock / djphotographics

 

Priprema:

 

U posudu za kuvanje na pari stavite 600 ml mleka. Žumanca, šećer, gustin i preostalo mleko umutiti u većoj posudi. Kad mleko prokuva dodati mu sjedinjene sastojke i kuvati dok se ne dobije lep kremasti fil.

 

Važno je da se tokom kuvanja fila on neprestano meša kako se ne bi stvorile grudvice. Skuvan krem istresite u jednu posudu, prekrijte folijom i ostavite da se hladi.

 

Dok se fil hladi vi pripremate krofnice. Pomešajte vodu i ulje, dodajte šećer pa staviti na vatru da provri. Zatim dodajte brašno i energično izmešajte.

 

 

Isključiti ringlu i još 2,3 minuta mešati, pa ostaviti da se prohladi. U toplu smesu dodajte jedno po jedno jaja i mutite mikserom. 

 

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni, uzeti špric ili malu kašiku pa njima stavljati po malo testa na pleh koji ste prehodno obložili pek papirom. Oblikujte ih tako da imaju pravi izgled krofnica tako što ćete malo pokvasiti kašiku.

Peći na 200 stepeni 25 minuta. 

 

Ohladjene kapice presecite na pola. Ohladjen krem umutite mikserom. Taj krem je spreman i gotov. Punite princes krofne, a onda ih pre serviranja pospite sa malo prah šećera.