Osim što vam nije potrebno mnogo sastojaka, ova torta je odličan izbor za dane posta.
Čokoladni sirovi tart možete iseći na kriške kao tortu ili na kocke i služiti kao sitne kolače.
Sastojci
Za koru:
200 gr urmi
250 gr kokosovog brašna
Za krem:
400 ml kokosovog mleka
200 gr crne čokolade
Priprema:
Konzervu punomasnog kokosovog mleka ostavite u frižideru najmanje 8 sati da bi se odvojile tečnost i masnoća.
Očistite urme od koštica i prelijte ih vrelom vodom. Kad omekšaju, posle desetak minuta, ocedite ih.
Izmiksajte ih u blenderu pa dodajte kokosovo brašno i mešajte.
Na kraju, mesite rukom dodajući brašno dok ne dobijete testo željene gustine (možda ćete potrošiti malo više ili malo manje kokosovog brašna).
Formirajte koru na dnu kalupa za tortu u koju ste postavili pek papir. Unaokolo postavite prsten od pek papira.
Stavite kalup sa korom u frižider na barem pola sata, a može i duže.
Konzervu sa kokosovim mlekom otvorite pažljivo da se ne mešaju masnoća i tečnost i odvojte samo masnoću.
Zagrejte je na pari (u posudi iznad šerpe sa ključalom vodom). Čokoladu izlomite na kockice pa spustite u kokosovu masnoću i sve zajedno otopite i izmešajte da se masa ujednači.
Ostavite da se prohladi pa sipajte u kalup sa korom. Rashladite malo pa pospite kokosovim brašnom za dekoraciju.
Ostavite da se hladi nekoliko sati pre nego što je poslužite.
Napomena: vodu u kojoj ste potapali urme iskoristite za kompot, a od kokosovog mleka možete da napravite smuti.