Žerbo kocke su jedna od omiljenih kućnih porodičnih poslastica.
Žerbo kocke su jedan od favorita mnogim domaćicama kada žele lepo da zaslade celu porodicu. Inače potiču iz Mađarske i nije ih uopšte teško spremiti, Samo vam je potrebno malo više vremena, pošto je neophodno da prenoće u frižideru. Pogledajte recept.
SASTOJCI:
TESTO
- Brašno - 450 grama
- Maslac - 250 grama
- Žumance - 5 komada
- Slatka pavlaka - 3 male kašike
- Kvasac - polovina
- Mleko - 2 dl
- So - jedna mala kašika
- Šećer - dve male kašike
FIL
- Mleveni orasi - oko 300 grama
- Šećer - oko 200 grama
- Džem od kajsija
GLAZURA
- Čokolada za luvanje - 200 grama
- Ulje
PRIPREMA:
Prvo izdrobite kvasac, a onda ga sa šećerom stavite u mleko. Nakon toga ga ostavite da malo naraste. Brašno izmešajte sa maslacem i sa solju. a onda dodajte slatku pavlaku, žumanca i kvaasc.
Umesite testo, a zatim ga stavte u foliju i ostavite u frižideru najmanje 90 minuta.
Testo posle toga podelite na četiri jednaka dela i namažite tepsiju. U tepsiju stavite prvu koru, namažite je džemom, "posolite" orasima i stavite drugu koru preko nje. Ponovite istu radnju za sve četiri kore.
Rernu upalite na 180 - 200 stepeni i pecite 25-30 minuta. Dok se peče nekoliko puta izbockajte testo viljuškom. Kad to bude završeno, onda vam preostaje samo da je prelijete čokoladnom glazurom.
Ostavite u frižideru da prenoći i kada izvadite isecite na kockice. Veličina kocki može da bude po vašoj želji, u zavisnosti od toga da li želite da ih bude više ili manje.