pasulj, sarma, riba

3 najlepša posna jela po bakinom receptu: Specijaliteti koje vraćaju u detinjstvo - idealni za Veliki petak

Lagano počinju pripreme za Uskrs, a pre nego što upriličimo veliku gozbu uoči ovog praznika tu je Veliki petak i post, koji valja ispoštovati 

foto: Profimedia

Na Veliki petak domaćice spremaju posna jela, a neka od najlepših bez kojih post ne može da prođe nalaze se baš ovde pred vama.

 

Ovi recepti potiču iz stare bakine riznice. Nemojte se iznenaditi ako vas vrate nekoliko decenija u prošlost, u ono bezbrižno vreme kada vam je sve bilo spremljeno baš onako kako vi volite.

 

Ako želite da se prisetite starih gastronomskih pikanterija isprobajte ove tri recepta i sigurni smo - uživaćete svim čulima.

 

 

Pasulj prebranac na hilandarski način


Uveče, uoči kuvanja, pasulj otrebite, operite i potopite u posudu sa hladnom vodom. Ujutro, nabrekla zrna procedite i stavite da se kuva.

 

Kad provri tu vodu prospite, naspite novu i u nju stavite krupno isečen crni luk. Kuvajte na tihoj vatri. Na polovini kuvanja blago promešajte drvenom varjačom. Pri kraju kuvanja, stavite dve do tri iseckane, manje glavice crnog luka, malo belog luka i crvenu, mlevenu, slatku papriku.

 

Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz, so i dosta peršunovog lista. Stavite u rernu da se još malo krčka i na kraju zapeče. 

 

Prebranac na hilandarski način - recept foto: Dani Vincek/Shutterstock

 

Posna sarma od kiselog ili slatkog kupusa


Ovaj nadev može da se koristi za pripremanje sarme i od zelja ili vinovog lista, kao i za punjenje tikvica, paprika i paradajza.

 

Sastojci:

 

  • veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
  • 100 g seckanih oraha
  • 1 krompir
  • manja glavica luka
  • glavica belog luka
  • kašičica ljute tucane paprike
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašičica morske soli
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja
  • 2 dl paradajz soka
  • 2 dl vode
  • 200 g skuvanog integralnog pirinča
  • 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
  • 2-3 lista lovora
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 1 veći koren paškanata
  • 1 veći koren peršuna
  • veza peršuna  srednji
  • 1 srednji celer
Recept za najlepšu posnu sarmu foto: Shutterstock/Kremena Ruseva

 

Priprema:

 

Na malo ulja propržite crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta.

 

Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.

 

 

Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na korijen lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, dok ima lista.

 

Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.

 

Manastirski riblji bećarac


Zapečeni bećarac sa lukom, paprikom i paradajzom - pikantan obrok za vrijeme posta.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg iseckane ribe
  • 3 glavice crnog luka
  • 300 g iseckane paprike
  • 300 g kuvanog paradajza
  • malo ulja
  • sušeni biljni začin
  • so i biber

 

foto: Bakina kuhinja

 

Priprema:

 

Ribu staviti u pleh, posoliti, preliti uljem i peći u vrućoj rerni. Kada je polupečena dodati iseckano povrće, preliti kuvanim paradajzom, začiniti vegetom i biberom i vratiti u rernu da se zapeče. Služiti vruće.