Kako se prave najukusnije i sočne veganske ili posne domaće krofne?
![Za mekane krofne vam ne trebaju ni jaja ni mleko](/data/images/2023/03/16/10/358043_domacekrofneshutterstock-1893990577_ff.jpg?ver=1678957825)
Ukoliko se pridržavate pravoslavnog Uskršnjeg posta ili praktikujete vegansku ishranu, ovaj recept za posne krofne biće baš po vašem ukusu.
One su tako ukusne da gotovo da nema razlike u odnosu na mrsnu verziju, a ako pratite uputstvo korak po korak dobićete i mekano pecivo kog vam nikad nije dosta!
Sastojci:
- pola kilograma brašna
- 40 grama kvasca
- 2,5 dl mlake vode
- 2 kašike kristal šećera
- 50 grama posnog margarina
- šećer u prahu za posipanje
- 2 kesice vanilinog šećera
![Domaće krofne bez mleka i jaja, a jednako ukusne i meke](/data/images/2023/02/13/20/355568_krofne-shutterstock-1335880748_ff.jpg?ver=1678957954)
Priprema
- U malo mlake vode izmrvite kvasac, pa dodajte kašičicu šećera i razmutite, Pospite jednom kašičicom brašna i ostavite pokriveno na 10 minuta da se kvasac "aktivira".
- Potom dodajte ostatak šećera, vanilin šećer, margarin, pa vodu i na kraju brašno i dobro sve zamesite, pa ostavite da nadođe.
- Posle pola sata razvucite testo i vadite čašom, pa rastanjite još malo i ostavite nadođe još 10-ak minuta
- Pržite jednu po jednu krofnicu u zagrejanom biljnom ulju, s obe strane dok lepo ne porumene, pa ređajte po papirnom ubrusu da se ocedi višak masti.
- Kad se prohlade, pospite šećerom u prahu.
( Glossy )