Skoro svima ostane barem po neko jaje posle Uskrsa, a najbolji način da ih iskoristimo je da spremimo neko jelo sa njima.
Predstavljamo vam tri laka recepta za jela sa kuvanim jajima ili vam - takozvani uskršnji meni. Tu jedna salata da malo razbije jaku hranu koju ćemo verovatno svi u većoj ili manjoj meri konzumirati ovih dana, kao i još dva brza recepta.
ZAPEČEN KROMPIR SA KUVANIM JAJIMA
Sastojci
- Krompira - oko 800 grama
- Jaja - 8 komada
- Kisele pavlaka - oko 180 grama (jedno veće pakovanje)
- Maslac - oko 100 grama
- Biber - po želji
- So - po želj
Priprema
Prvo obarite krompir, a onda ga isecite na kolutove, dok ćete jaja iseći na ploške. Pomešajte i malo mutite pavlaku i mleko. Posudu u kojoj ćete spremati jelo prvo premažite maslacem, pa onda u istu ređajte red krompira, red jaja dok imate materijala.
To sve prelijte sa pavlakom i mlekom, a onda na sve to stavite tanke listiće maslace. Sve što je još potrebno je da samo ostavite u rerni oko 35 minuta na nekih 180 stepeni.
PIRINAČ I BEŠAMEL SA KUVANIM JAJIMA
Sastojci
Jaja 6-7 kom
Maslac - 50 grama
Pirinač - 150 - 200 grama
Parmezan (rendani) - oko 20 grama
So - po želji
Peršun - po želji
Za sos
- Maslac - oko 50 grama
- Brašno - oko 50 grama
- Mleko - oko pola litra
- Mešavina suvih začina - 1 kašika
- Slatka pavlaka - 100 ml
- Limunov sok - po želji
- Biber - po želji
Priprema
Prvo je potrebno da zagrejate maslac, a onda umešjte brašno. Kratko ga propržitie, a onda zalijte hladnim mlekom i dodajte začine. Kuvajte oko pet minuta i lagano mešajte sve vreme.
Zatim sipajte pavlaku, limunov sok i bibera. Uzmite drugu posudu i zagrejte maslac u njoj kako biste prpržili pirinač. Sipajte 3dl vode, posolite i ostavite da se prokuva.
Pomeđajte sa iseckanim peršunom i rasporedelite pirinač. Na njega poređajte isečeena kuvana jaja, prelijte sa sosom i rendanim parmezanom. Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
SALATA SA JAJIMA
Sastojci
- Kuvana jaja - 8 komada
- Kisela pavlaka - oko 400 grama
- Mladi beli luk - dve veze
- So - po želji
- Biber - po želji
Priprema
Prvo isekjate mladi luk. Kuvana jaja isecite po dužini, a onda dok ih držite rukom i po širini, kako biste dobili male kocke. U jednoj posudi pomešati jaja, mladi luk i pavlaku i dodati so i biber po želji.