Ljubitelji brzih obroka, pred vama je pikanterija koju ćete obožavati zauvek
Kada su u pitanju specijaliteti od testa dobre starinske kiflice, uštipci, bućakavci postoji mnogo recepata i svaki od njih je lep na sebi svojstven način.
Neki su brzi, drugi se prave baš onako kako su ih naše bake pravile, u treće ide jogurt, a ovi, ovi su takvi da u njih ne ide skoro ništa.
Zapavo, ove uštipke ćete napraviti bez kvasca, bez praška za pecivo, od samo 3 sastojka.
Evo kako se pravi i šta je to što vam je potrebno:
Sastojci:
500 g brašna
2 kom jaja
1/2 l tople (ne vrele) vode
prstohvat soli
Priprema:
Viljuškom umutiti 2 žumanca, pa dodati pola litre tople vode. Sve zajedno umutiti žicom za mućenje, a nakon toga dodati brašno i so i mutiti dok se u testu ne pojave lepi mehurići.
Dodati dva penasto umućena belanca i prstohvat soli i promešati. Testo vaditi kašikom i jednu po jednu stavljati u tiganj sa zagrejanim uljem. Peći nekoliko minuta sa jedne nekoliko minuta sa druge strane, dok ne poprime lepu zlatnu boju.
Izvaditi na papirni ubrus da se ocedi višak ulja, a onda služiti dok je toplo uz sladak ili slan prilog.
Pazite samo da vam testo bude ređe, jer ako je gusto neće narasti i neće biti šupljikavi.