prste da poližeš

Mekani KAO OBLAK i TOPE SE u ustima: Starinski recept za NAJBOLJE UŠTIPKE koje će voleti svi od 7 do 77 godina

0

Uštipci po starinskom receptu će vas podsetiti na detinjstvo i biti jedna od omiljenih poslastica.

Uštipci po starinskom receptu
Uštipci po starinskom receptufoto: Dalibor Sevaljevic/Shutterstock

Verovatno ste isprobali nekoliko načina za spremanja uštipaka, ali nijedan nije kao onaj po kom su spremale vaše bake.

 

Uštipci su vrlo jednostavni i brzi, pa ih zbog toga i volimo, između ostalog, a njihov ukus je svakako jedna od prednosti. Za starinski recept vam neće trebati mnogo sastojaka, a ni vremena, pa verujemo da ćete uživati dok ih budete jeli.

 

Sastojci:

 

  • 500 g pšeničnog brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda

 

Priprema:

 

  • Obe vrste brašna pomešajte, pa u to dodajte so, šećer, kvasac i jogurt. Dok mešate sve vreme, postepeno dodajte mlaku vodu. Testo neka bude mekano, pa ga ostavite malo da naraste.

 

  • Kada prođe pola sata, premesite ga i ostavite još jednom da naraste.

 

  • U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi. Nauljite kašiku i njom spuštajte testo u vrelo ulje. Pazite prilikom okretanja uštipaka, ili ih kašikom okrenite, ili protresite šerpu.

 

  • Gotovo uštipke stavljajte na salvetu kako bi upila svu nepotrebnu masnoću.

 

 

makonda-tracker