naučno dokazano

Šta jesti ako imate HEMOROIDE? 5 namirnica koje sprečavaju pogoršanje i ublažavaju simptome

Da biste lakše prošli kroz pogoršanje hemoroida ili uopšte sprečili da dođete u to stanje, obavezno jedite ovu hranu

Hemoroidi (šuljevi) izazivaju niz neprijatnih simptomafoto: AtlasStudio, Shutterstock

Bol, osetljivost, krvarenje i intenzivan svrab često prate hemoroide i dovoljni su da vas učine razdražljivim i napetim. Ovi vrlo neprijatni simptomi obično se pogoršavaju posle konzumiranja određenih namirnica.


Dobro je poznato koja hrana ne bi trebalo da se jede ako imate hemoroide, ali jeste li znali da postoji i spisak namirnica koje vam mogu pomoći?

 

  • Mahunarke


Ako želite da ublažite ili potpuno izbegnete pogoršanje hemoroida, veoma je važno da imate dovoljno biljnih vlakana u ishrani. Možete uneti vlakna rastvorljiva i nerastvorljiva u vodi – dok se rastvorljiva u digestivnom traktu pretvaraju u gel i dobre bakterije ih vare, nerastvorljiva vlakna  pomažu da se poveća zapremina stolice.


Da bi vam creva bila zdrava, potrebne su vam obe vrste, a i jedna i druga vlakna u obilju se nalaze u mahunarkama, odnosno u pasulju, sočivu, grašku, soji, kikirkiju, boraniji...

 

Mahunarke su odlične za gastrointestinalno zdravljefoto: nadianb, Shutterstock

Prema podacima dostupnim u bazi FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, jedna šolja (oko 198 grama) kuvanog sočiva pruža oko 15,6 grama biljnih vlakana, što oko polovine preporučenog dnevnog unosa.


Većina odraslih bi trebalo da jede 21-38 grama vlakana dnevno, što zavisi i od godina i pola.

 

Sočivo i druge mahunarke mogu da povećaju stolicu, što smanjuje verovatnoću da ćete se naprezati u toaletu, što pomaže u sprečavanju hemoroida i ublažavanju njihovih simptoma.

 

  • Cela zrna žitarica

 

Cela zrna žitarica veoma su važna za zdrava crevafoto: Shutterstock/ElenaBoronina

Kao i mahunarke, cela zrna žitarica obiluju hranljivim materijama jer zadržavaju klice, mekinje i endosperm, koji obiluju korisnim sastojcima poput vlakana, piše medicinska platforma Healthline.

 

  • Brokoli i drugo kupusasto povrće

 

Ako volite brokoli, prokelj, kupus, rukolu, kelj... to je odlična vest za vaše telo!


Istraživanja su pokazala da ovakvo povrće ima antikancerogena svojstva i obiluje vlaknima nerastvorljivim u vodi, a studija objavljena 2009. godine u medicinskom listu The Journal of Nutrition pokazala je da kupusasto povrće sadržiglukozinolat, biljnu supstancu koju crevne bakterije odlično razgrađuju.

 

Brokoli obiluje antioksidansima, vlaknima, vitaminima, mineralima...foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

To dalje znači da se stolica izbacuje lakše.

 

  • Korenasto povrće

 

Batat, običan krompir, šargarepa, cvekla i repa veoma su hranljive namirnice, a bogate su vlaknima i imaju ih oko tri do pet grama po porciji.

 

Uz to, kuvani i ohlađeni krompir sadrži otporni skrob, ugljeni hidrat koji prolazi kroz creva nesvaren i, kao rastvorljiva vlakna, pomaže u održanju dobrih bakterija u crevima.

 

Batat krompir izaziva manji skok šećera posle obroka nego običan krompirfoto: KarepaStock, Shutterstock

To dalje smanjuje konstipaciju i pomaže kod hemoroida.

 

  • Paprike babure

 

Paprike su poznate kao povrće koje obiluje nutrijentima (recimo, crvena paprika više vitamina C nego limun!), a oko 92 grama paprika ima oko dva grama vlakana.

 

Crvena paprika veoma je bogata korisnim hranljivim materijamafoto: Shutterstock

Uz to imaju i oko 93 posto sadržaja vode i značajno olakšavaju prolazak stolice kroz creva i sprečavaju nepotrebno naprezanje i pogoršanje simptoma.