možete vi to!

Šta se dešava u organizmu kad prestanete da unosite ŠEĆER? Ovih 7 promena će vas ohrabriti da zauvek ostavite SLATKIŠE

Ako i vama teško ide odricanje od omiljenog kolača, pogledajte šta će se dogoditi ako zaista zauvek kažete "ne" slatkišima.

foto: Shutterstock/qoppi

Želite da ostavite slatkiše, ali vam teško ide? 

 

Kada budete saznali šta se sve dešava u organizmu kada prestanete da jedete šećer, sigurno smo da dugo nećete pomisli da na kockicu čokolade ili omiljeni kolač:

 

  • Manji rizik od nastanka karcinoma

 

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition 2020.godine pokazalo je da unos šećera može da bude značajan faktor rizika u razvoju nekih vrsta raka,pogotovo karcinoma dojke. Šećer "hrani" kancerogene ćelije, čak i kod onih koji već boluju od ove bolesti. Naravno, to ne znači da eliminacija šećera neće izlečiti ili usporiti razvoj raka!

 

  • Smanjen broj upala u telu

 

Hronična upala povezana je sa širokim rasponom bolesti, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, Alchajmerovu bolest i artritis, a troje od pet ljudi širom sveta umire od njih.

Među ostalim uobičajenim faktorima rizika, poput prekomernog konzumiranja alkohola, pušenja, gojaznosti i hroničnog stresa koji mogu da povećaju rizik za razvoj upale, jedno istraživanje iz 2006. godine sugeriše da bi šećer takođe mogao da bude direktno povezan sa tim. 

 

  • Bolja probava

 

Izbacivanje šećera na samo mesec dana bi moglo da bude korisno za vaše probavno zdravlje, jer će da poveća broj "dobrih" crevnih bakterija. Šećer i rafinisani ugljeni hidrati hrane loše bakterije u crevima, što može dovesti do probavnih problema. 

 

  • Smanjen rizik od dijabetesa

 

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u Plos One, naučnici su otkrili da je povećana količina šećera u hrani povezana s višim stopama dijabetesa tipa 2.

 

Druga studija, koja je objavljena u British Medical Journalu, otkrila je da je, bez obzira na nečiju težinu ili nivo visceralne masnoće, ispijanje samo jednog pića zaslađenog šećerom dnevno povezano s povećanim rizikom od dijabetesa.

Dakle ovaj rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, koji je najčešći oblik te bolesti, može se smanjiti ako izbacite ili ozbiljno ograničite potrošnju dodanog šećera.

 

  • Više energije

 

Iako je šećer izvor energije, rafinisani šećer može da izazove osećaj tromosti i letargije. Odricanjem slatkiša i šećera, najverovatnije ćete povećati nivo energije. 

 

  • Bolji ten

 

Nedavna studija u Francuskoj posmatrala je više od 24.000 odraslih osoba kako bi se videlo da li navike u ishrani imaju nekakav uticaj na pojavu akni. Otkriveno je da je ishrana koja obiluje šećerima, mastima i životinjskim proizvodima povezana sa povećanjem akni kod odraslih. 

 

  • Lepši osmeh

 

Kako prenosi Healthy Food America, odrasli koji redovno konzumiraju jedno do dva slatka pića dnevno imaju 30 odsto više zubnih bolesti nego odrasli koji ne konzumiraju slatka pića.