prste da poližeš

Sa cimetom i jabukama, a BEZ MLEKA I JAJA: Bakina LENJA PITA koju ćete napraviti brzo, a još brže pojesti

Isprobajte stari bakin recept i uživajte u dobro poznatom ukusu.

Lenja pitafoto: Shuttersrock / Herceg Andras

Lenja pita sa jabukama i cimetom je decenijama jedna od omiljenih poslastica koja vas vraća u detinjstvo. 

 

Ovaj recept je poseban i po tome što vam jaja i mleko nisu potrebni, pa je savršen izbor ukoliko vam ove namirnice ne odgovaraju ili ste alergični na njih.

 

Sastojci:

 

  • 250 g omekšalog margarina
  • 10 kašika šećera
  • 200 ml vode
  • 2 kašike meda
  • 10 g praška za pecivo
  • 650 g mekog brašna + za razvlačenje

 

Nadev:

 

  • 1,5 kg jabuka
  • 10 kašika šećera
  • 1 puna kašika cimeta ili po ukusu

 

Priprema:

 

Očistite jabuke, izrendajte na krupno i dodajte šećer, pa stavite da se kuva. Kad budu gotove dodajte cimet i sačekajte da se ohladi. Kad margarin omekša, umutite ga sa šećerom i dodajte med, pa nastavite da mutite.

 

foto: Shutterstock/Africa Studio

Nakon toga, dodajte 300g brašna i prašak za pecivo, pa mutite i dodajte drugih 300 grama brašna.

 

Ako je testo tvrdo, dodajte još 50g brašna i mesite rukom. Masu potom stavite u frižider da stoji oko sat vremena. 

 

Posle toga, jednu polovinu razvucite, namotajte preko oklagije i stavite na pleh pa dodajte sav nadev i prekrijte drugom polovinom testa. 

 

Izbušite viljuškom i stavite da se peče na 180 stepeni oko 40 stepeni. Kad bude gotova, možete posuti prah šećerom i služiti gostima.