uz jogurt je svaka božanstvena

Proja, projara, projanica – u čemu je razlika? Samo jedna je ONA PRAVA, a evo kako se pravi najmekša

Obično se svi kukuruzni hlebovi u poslednje vreme nazivaju projama iako je malo verovatno da ste zapravo jeli pravu proju

Prava proja nema sir i jogurt, već samo projara ili projanicafoto: nada54/Shutterstock

Proja je jedno od omiljenih jela na našim prostorima i jedan od dragulja srpske tradicionalne kuhinje, ali se on često meša s projarom i projanicom.


U čemu je razlika između ovih hlebova od kukuruza?


Šta je proja? Proja je hleb koji se pravi isključivo krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode – i to je sve!


Kako se pravi proja? Kukuruzno brašno se meša sa slanom ključalom vodom, posle čega se smesa prebaci u podmazan pleh, poravna i peče na umerenoj temperaturi. U pitanju je jelo toliko jeftino i jednostavno da se često naziva sirotinjskim specijalitetom.

 

Proja, projara ili projanica, kukuruzni hleb je jelo koje se obožavafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Šta je projara ili projanica? Projara je, zapravo, ono što često pogrešno nazivamo projom.


Kako se pravi projara ili projanica? Mekana je, obiluje sirom, a kukuruzno brašno se meša sa pšeničnim. Dodaju se i jaja, često i jogurt, a možete obatiti projanicu i seckanim paprikama, tikvicama, spanaćem, kiselim krastavcima, čvarcima, raznim salamama...


Projara ili projanica


Sastojci:

 

  • 3 jajeta
  • 3 šolje kisele vode
  • 250 grama sira
  • 2 šolje ulja
  • 3 šolje kukuruznog brašna
  • 3 šoljice pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli

 

Mekana je projanica ili projarafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Priprema


Dobro umutiti jaja, pa im dodati kiselu vodu, ulje, pa dodati izmrvljen sir i so.
Nakon toga, pomešati kukuruzno i pšenično brašno, dodati prašak za pecivo i sve zamesiti sa prethodno umućenom masom.


Izjednačiti dobijenu masu i staviti u podmazan pleh da se peče na temperaturi od oko 220 stepeni.


Projaru prohladiti, seći na kocke i služiti sa kiselim mlekom.