preukusno

Neki je zovu "bosanska", drugi "srpska", ali svi se slažu da je NEODOLJIVA: Recept za SAVIJAČU sa sirom star 100 godina

Bilo da je pravite od gotovih ili domaćih kora savijača je pita koja je oduvek bila broj jedan na svakoj domaćinskoj trpezi 

foto: Shutterstock / jarrow153

Ovog puta donosimo vam recept sa domaćim razvijanim korama, ali ukoliko nemate iskustva ili vam je mrsko da pravite kore, možete je napraviti i sa gotovom korama.

 

Za ovaj specijalitet je potrebno odvojiti malo više vremena, ali rezultat je fantastičan.

 

 

U dublju činiju sipajte 300 grama brašna, jednu malu kašiku soli i izmešajte. Zatim uzmite odprilike 100 ml vode i polagano sipajte u brašno i rukom (kad pravite ovu pitu, rukom obavezno morate mesiti testo!) mešajte dok se ne napravi mali hlebčić koji nije ni lepljiv i previše suv.

 

Takav mali hlebčić, ili kako to u Bosni zovu: jufku prebacite na pult ili tacnu na koju ste "kanuli" 3-4 kapi ulja, pa dobro uvaljajte testo u to ulje dok ne postane glatko i sjajno. Bitno je da se ne lepi za ruke, pa ako je potrebno dodajte još ulja da biste postigli to odvajanje testa od ruku.

 

Testo stavite u neki sud (može opet plastični) i ostavite ga u frižider na oko sat vremena.

 

foto: Shutterstock / vita pakhai

 

Nabavite veliku pamučnu krpu ili solnjak koji ćete staviti na veliki trpezarijski sto, posuti brašno po njoj pa izvadite jufku iz frižidera i stavite je na krpu. Pospite brašnom i razvucite blago rukama, zatim uzmite oklagiju (jer šta je prava žena bez oklagije) i razvucite testo koliko god možete.

 

Zatim razvučeno testo rasecite po sredini i pospite 3 -4 kašike ulja po površini razvučenog testa.

 

Zatim ga filujte sa smesom koja se sastoji od: 100 grama mladog sira, 2 kašike pavlake, malo soli i dva jajeta (sve to lepo pomešati pre filovanja). Po želji možete da dodate i spanać. 

 

foto: Shutterstock

 

Kad ste nafilovali testo, uzmite krajeve stolnjaka i polako rolajte testo. Ako vam je to komplikovano, opet vrhovima prstiju urolajte testo.

 

Uzmite okruglu tepsiju i u nju u krug savijajte bosansku pitu sirnicu.

 

Pecite pola sata na 200 stepeni.

 

Kad izvadite iz rerne prekrijte pitu sa pamučnom krpom i ostavite da se ohladi.

Kad se ohladi, poslužite je i obavezno je da ovu pitu jedete rukama. Ona jednostavno ne podnosi nož i viljušku. Uživajte!