odbijala je da ga skine

"Želim da vide šta su mu uradili!" Najpoznatiji komplet u istoriji i danas je prekriven KRVLJU

Sam Džon Kenedi, kog je supruga zvala Džek, odabrao je čuveni kostim koji je i danas, 59 godina kasnije, isprskan tragovima njegove krvi

foto: - / PictureLux / Profimedia

Najpoznatiji ženski komplet u istoriji bez sumnje je dvodeli kostim modne kuće Šanel koji je tadašnja američka prva dama Džeki Kenedi obukla zlokobnog 22. novembra 1963. godine.


Supruga Džona F. Kenedija bila je poznata kao žena od stila i supruga političara koja je zauvek promenila ulogu prve dame Amerike. Pored očekivane saradnje s humanitarnim organizacijama i otmenosti, ona je bila prva supruga predsednika Amerike koja je postala svojevrsna trendseterka i modna inspiracija, koja do danas inspiriše modni svet. S lakoćom, jednostavnošću i prefinjenošću, ona je nosila najženstvenije kombinacije, najnovije trendove i klasične kroje i uvela modu na velika vrata u Belu kuću.

 

Mnogo je haljina, traka za kosu i tašni Džeki Kenedi koje su i danas tema u modnim krugovima, ali jedan njen aufit je ušao u istoriju – i to ne iz dobrih razloga.

 


Klasični "Šanelov" kostim je tokom pedesetih i šezdesetih bio snažan simbol ženskog buržoaskog šika u zapadnom svetu i davao je sliku sofisticirane, nezavisne moderne žene. Iako je danas roze boja u modi nešto svakidašnje, tokom pedesetih je ona tek ulazila u trendove, a spoj "Šanelovog" kompleta i ružičaste boje bio je moćan spoj.


Pre nego što su se Džeki i Džon Kenedi uputili u Teksas, on je pitao suprugu šta planira da obuče, ispričala je ona kasnije u jednom intervjuu.


Na tom ručku će biti sve ove bogate žene republikanaca koje će nositi bunde od nerca i dijamantske narukvice. Moraš da izgledaš divno, kao i sve one. Budi jednostavna – pokaži ovim Teksašankama šta je zaista dobar ukus – navodno je rekao predsednik supruzi.

 


Ona je zato ulazila u njegovu sobu noseći ispred tela različite haljine i pokazujući mu kako bi mogle da joj stoje, a među bež i belim haljinama i plavim i žutim odelima našao se i jedan poseban za komplet namenjen poseti Dalasu: pink blejzer i suknja s tamnoplavom kragnom i odgovarajućim šeširićem. Dvostruko kopčanje, zlatni dugmići, 3/4 rukavi... sve je na ovom setu osmišljeno da ostavi utisak. Pretpostavlja se da je cena kostima u to vreme iznosila oko 1.000 dolara, što bi u današnjoj vrednosti dolara bilo nešto više od 7.500.

 

U pitanju je kostim koji je prvi put prikazan u kolekciji za jesen i zimu 1961. godine, a Kenediju se navodno dopadalo kako njegova supruga izgleda u njemu, budući da ga je nosila mnogo puta, naročito tokom 1962. godine. Ni slutila nije da će ga u Dalasu obući poslednji put i da će on zauvek ostati upamćen.

 


Svaki put kad smo izašliiz aviona, dobila sam žute ruže. U Dalasu sam dobila buket crvenih i pomislila – kako neobično. Na kraju je sedište bilo puno krvi i crvenih latica... – rekla je kasnije Džeki.


Kenedijeva je u automobilu sedela sa suprugove leve strane kada su se čuli pucnji – onog trenutka kada je Džon pogođen u glavu, Džeki je bila poprskana njegovom krvlju.


Po dolasku u bolnicu "Parkland", Lejdi Berd, supruga potpredsednika Lindona B. Džonsona je ispričala:


Bacila sam preko ramena poslednji pogled i automobilu videla ružičastu boju ispruženu na zadnjem sedištu. To je bila gospođa Kenedi, ležala je preko predsednikovog tela.

 


U bolnici je Džeki ostala u krvavom kostimu, bez šešira, a otkriveno joj je da joj je to toga kako se prva dama bacila na supruga igla sa šešira iščupala pramen kose, što ona nije ni primetila.


Tokom dana više ljudi je ponudilo Džeki da je odvede da se presvuče, ali je ona to odbijala.


Oh, ne... Želim da vide šta su uradili Džeku – odgovorila je.

 


Nije poznato gde se danas nalazi šešir, a Džekina lična sekretarica Meri Galager nije nikada želela da govori o tome. Komplet se čuva u Američkom nacionalnom arhivu u državi Merilend, gde da je odnela Džekina majka oko pola godine nakon atentata. Krv s kostima nije očišćena – i dalje stoji na njemu kao bolni podsetnik na tragediju.