prste da poližete!

Slatke male prevrnute tortice: Najsočniji brzi MAFINI S MANDARINAMA kakve nikad niste ni videli ni probali

Izgledaju dekorativno, mirišu božanstveno, a ukusom nadmašuju i najpopularnije domaće poslastice

foto: EasterBunny/Shutterstock

Jesen nam donosi hladnije dane, ali i nešto lepo – predivno, mirišljavo jesenje voće!

 

Među omiljenima su svakako mandarine, koje možete iskoristiti na bezbroj načina, a mi vam predstavljamo interesantan recept za kolač iz snova.

 

Sastojci:

 

  • 5 mandarina
  • 80 grama putera
  • 200 grama šećera
  • 3 kašike soka od mandarine
  • 130 grama brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica rendane kore mandarine
  • 2 velika jajeta
  • ½ kašičica soka od mandarine
  • ½ ekstrakta vanile
  • 60 mililitara gustog jogurta
  • šećer u prahu za dekoraciju

 

Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni.


Prokuvajte lonac vode i ubacite kriške mandarine u proključalu vodu na dva minuta, pa izvadite pažljivo i ređajte po papirnom ubrusu.


Stavite po dve kašike putera u svaku od "šoljica" u korpice u kalupu za mafine. Uzmite četvrtinu od pripremljenog šećera, pa ravnomerno pospite preko putera po kalupu. Stavite u zagrejanu rernu na pet minuta, pa izvadite.

 

foto: EasterBunny/Shutterstock

Potom preko stavite po jednu krišku mandarine i ravnomerno pospite pripremljeni sok od mandarine.


Potom u jednoj činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo, a u odvojenoj dobro umutite preostali puter, šećer i koru od mandarine. Dodajte i jaja uz neprestano mućenje, pa potom i jogurt, ekstrakt mandarine i sve dobro promešajte i dodajte postepeno suve sastojke (brašno, so i prašak za pecivo).
Sipajte smesu ravnomerno u kalupe za mafine, pa pecite oko 25 minuta, dok ne dobije lepu zlatnobraon nijansu.


Kad izvadite, okrenite pleh, tako da karamelizovana mandarina s dna kalupa bude na vrhu.


Potom po ukusu pospite šećerom u prahu kad se ohladi i služite uz kafu ili čaj.