slatko zadovoljstvo

Jedan tajni sastojak daje BOŽANSTVEN UKUS: Slatko-kisela torta s pomorandžama koja će postati vaša omiljena (RECEPT)

0

Sočna torta od mandarina ili pomorandži, gotova za kratko vreme, a topi se u ustima!

foto: Printscreen Youtube/Turkish Food Travel
foto: Printscreen Youtube/Turkish Food Travel

Turski recept za čokoladnu tortu sa mandarinama ili pomorandžom i sirupom od kafe. Ukusan i odličan za proslave kod kuće.

 

Ova sočna poslastica pravi se od nekoliko pristupačnih sastojaka, a ima savršeno slatak i bogat sirup, jak ukus čokolade i jednostavno se topi u ustima!

 

Dodajte tome tajni sastojak – kafu, i ukus će biti neverovatan.

 

Sastojci

 

Kora:

 

  • 2/3 šolje šećera
  • 2 izrendane kore mandarine (možete koristiti i narandže) 
  • 3 jaja
  • 1/4 ulja
  • pola šolje mleka 
  • 2 i po šolje brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • pola kesice praška za pecivo

 

Sirup:

 

  • 1 cela šolja i 1/4 šolje vode
  • 3 kašike šećera
  • 1 i po kašika instant kafe

 

Krem: 

  • 6 kašike šećera
  • 2 kašike brašna 
  • 1 kašika gustina
  • 2 šolje mleka
  • 1 kašika margarina

 

Glazura od mandarina: 

  • 4-6 mandarina
  • 2 kašike gustina
  • 3 kašike brašna

 

Čokoladna torta sa mandarinama
foto: Printscreen Youtube/ Turkish Food Travel

Priprema

 

Umutite šećer i koru mandarine da postane praškasto kao brašno, zatim dodate 3 jaja koja su stajala na sobnoj temperaturi. Mutite 3-4 minuta kako bi smesa postala mekana. U tu smesu dodajte ulje uz konstantno mešanje.

 

Pojačajte malo brzinu miksera i dodajte mleko. U posebnoj posudi pomešajte kakao sa brašnom i praškom za pecivo pa sve zajedno dodajte u smesu.

 

Mikser stavite na malu jačinu i polako promešajte smesu da bi ostala mekana i penasta. Presipajte smesu u vatrostalnu posudu i ispecite koru. Kada je kora gotova, izvucite iz rerne i nožem izbockajte celu koru kako bi lepo upila sirup koji sledi. 

 

Stavite šerpicu u kojoj ćete spremiti sirup na ringlu i sipajte vodu, dodajte šećer i kafu i sve zajedno promešajte kako bi se kafa i šećer otopili. Ako volite jači ukus kafe, možete dodati još. Sklonite sa vatre i kašikom polako rasporedite po celoj kori kako bi svuda srazmerno upilo. 

 

 

U drugoj šerpi za krem umutite šećer, bašno, gustin i mleko i kuvajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Zatim dodajte margarin i mešajte 1 minut sve kako bi se sjedinilo lepo. Prelijte krem preko kore dok je još vruć i ostavite da se rashladi.

 

Iscedite mandarine, i dodajte malo vode kako bi dobili celu čašu soka.

 

Izrendajte koru jedne mandarine i ubacite u sok. U šerpicu dodajte gustin, brašno i sve to prelijte sokom od mandarina. Promešajte i kuvajte na laganoj vatri. Kada se smesa zgusne, promešajte još malo i sklonite sa vatre. 

 

Ako se krem stegao, možete ga preliti glazurom, po želji možete dodati malo sitno iseckane crne čokolade preko glazure i ostavite da se ohladi.

 

Kolač je spreman, prijatno!

 

makonda-tracker