PRSTE DA POLIŽEŠ

2 specijaliteta spojena u starom receptu: POPAJ PITA – POGAČA tako sočna i ukusna, idealna i za glavno jelo

Mnogi se ne usuđuju da prave pogače jer smatraju da je to isuviše komplikovano, međutim, ovaj recept će vas razuveriti. 

foto: Food Photography for Biz/Shutterstock

Pite, pogače, ali i razna peciva su idealno rešenje za obrok, a ako ste uspeli da napravite savršenu pitu, sigurno ćete oduševiti ukućane i pogačom.

 

Starinski recepti za pogače su provereno dobri, pa ako želite da uživate u neverovatnim ukusima, odmah zasucite rukave i počnite sa spremanjem Popaj pite pogače.

Sastojci:

 

  • 2 decilitra vode
  • 2 decilitra kiselog mleka
  • 1 jaje
  • 30 grama kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičice soli
  • 800 grama brašna

 

Za fil:

 

  • 400 grama spanaća
  • 500 grama sira
  • 3 jaja
  • 1 jaje za premazivanje i susam za posipanje
  • 150 grama margarina ili puter za premazivanje testa

 

Priprema:

 

Testo umesite od vode, kiselog mleka, kvasca, jajeta i brašna i ostavite ga da nadođe, dok za to vreme pravite fil od spanaća, sira i jaja, koji spremate tako što pomešate sve sastojke i rukama gnječite.

 

Pola testa rasklagijajte u veliki krug i na jednu polovinu stavite fil, dok ćete drugom polovinom prekriti. Isecite na četiri jednaka trougla i svaki pažljivo urolajte. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa, pa sve premažite jajetom, pospite susamom i stavite u rernu da se peče oko pola sata na 200 stepeni.