PRSTE DA POLIŽEŠ

6 načina da iskoristite stari hleb u kući: Jednostavni recepti za savršene i ekonomične obroke

0

Sigurno pokušavate da što manje bacate hleb, ali i pored svih napora, uvek vam se desi da ostane višak koji na kraju niko ne pojede.

foto: Master1305/Shutterstock
foto: Master1305/Shutterstock

Stari hleb je čest problem u domaćinstvima. Uvek se vodimo onim da je bolje da ostane i onda se desi da na dva, tri dana bacate ostatke hleba koji više niko ne želi da jede. 

 

Upravo stari hleb je dobra baza za mnoga jela i ne morate više da ga bacate, već ga pametno iskoristite.

Idealan je za domaće prezle ukoliko vam je baš malo zafalilo, a mrzi vas da idete do prodavnice. Prave se brzo i jednostavno. Napunite pleh kriškama hleba, pa ih prepecite u rerni dok ne porumene. Okrenite hleb i tostirajte ga dok i druga strana ne porumeni. Neka se kriške ohlade i osuše nekoliko sati. U seckalici izlomite svaki komad dok ne dobijete fine mrvice.

 

Za ljubitelje krutona je savršen stari hleb. Male kocke hleba prelijte maslinovim uljem, solju i biberom i poređajte po zagrejanom plehu, pa pecite dok ne porumeni.

 

Prženice su opšte poznat doručak, neprikosnoven u celoj Jugoslaviji, a i jako efikasno rešenje kada imate baš dosta starog hleba. 

 

Prženice
foto: Nina Firsova/Shutterstock

Panzanela je italijanska salata od paradajza i hleba, a s obzirom na to da se hleb umače u sok od paradajza, sirće i maslinovo ulje, idealno je da bude stari i što tvrđi.

 

Mafini od jaja i tosta su jednostavni i hranljivi. Treba samo da manjim parčetom hleba obložite kalup za mafin i pecite ga u rerni. Nakon toga sipajte jedno jaje, to pospite pečenom slaninom, solju, biberom i drugim začinima po ukusu, pa pecite narednih 20 minuta sve dok se jaja ne stvrdnu.

 

 

 

makonda-tracker