prste da poližete!

Svi će misliti da ste razvlačili kore: BUREK-PITA sa sirom koju ćete praviti svakog vikenda (RECEPT)

Turska burek-pita koja se pravi za manje od pola sata, a ukus je božanstven

foto: GK1982/Shutterstock

Ljubitelji peciva se razlikuju po ukusu, ali bez obzira na to da li biste radije jeli pite s mesom, pečurkama ili voćem, jedno je sigurno – onoj od sira niko ne može da odoli!

 

Ova fenomenalna burek-pita ima još bogatiji ukus zahvaljujući jogurtu, a biće toliko mekana i slasna da će mnogi pomisliti da ste svojeručno razvlačili kore.

 

Sastojci:

 

  • 500 grama kupovnih kora za pitu
  • 400 grama sitnog slanog sira
  • 5 jaja
  • 250 mililitara gustog jogurta
  • 10 kašika toplog mleka
  • pola kocke kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli (u zavisnosti od toga koliko je slan sir)
  • 6 ravnih kašika brašna
  • ulje za premazivanje
  • 50 grama otopljenog margarina

 

foto: nelea33/Shutterstock

Priprema


Pomešati toplo mleko sa šećerom, pa izmrviti kvasac i ostaviti da se "aktivira". Posle desetak minuta, umutiti mikserom jaja u ovojenoj činiji. U kvasac sipati brašno, pa dodati jaja i nastaviti mućenje najsporijom brzinom.

 

Zatim dodati sitan sir i, po potrebi so, pa odvojiti 2-3 kašike ovog nadeva na stranu.


Rašititi koru po radnoj površini, premazati je uljem, prekriti drugom korom, nju premazati uljem, pa preko staviti još jednu koru i premazati je. Potom sipati i lepo rasporediti po celoj kori fil (oko 3-5 kašika), pa umorati u oblik pužića i staviti na sredinu pleha (podmazanog ili obloženog pek-papirom).
Ponoviti sve s tri nove kore i ređati u krug oko pužića i tako sve dok ne potrošite materijal.

 

foto: nada54/Shutterstock

U jednoj činiji pomešati odvojene 2-3 kašike fila, s malo ulja i okopljenim margarinom. Potom izbockati pitu čakalicom, pa premazati ovom smesom.
Ostaviti da odstoji još 20-ak minuta, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok lepo ne porumeni.


Prekriti krpom i ostaviti tako bar 20 minuta, pa seći i služiti uz jogurt ili kiselo mleko.