Kolač od jabuka sinonim je za jesenju za poslasticu, a mi vam predstavljamo tri predivna dezerta koji će biti gotovi za tili čas i od kojih će mirisati cela kuća
Stigla je jesen, a s njom i domaće poslastice od kojih miriše čitava kuća!
Šljive i čokolada, pomorandža koja natapa mekani biskvit, kremasti dezerti od kestena... Sve to pravimo ovih dana, ali najlepša jesenja kombinacija bez sumnje su slatke jabuke s daškom cimeta, a ako vam nedostaje ideja za idealan domaći slatkiš od jabuka, obavezno pogledajte ove ideje.
- Mafini od jabuka u obliku ruže
Sastojci
Za testo:
- 2,5 šolje brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 170 grama omekšanog putera
- 1,5 šolja šećera
- 3 jajeta
- ½ šolja kisele pavlake
- ½ soli
- ½ šolje punomasnog mleka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Za ružice:
- 1/3 šolje šećera
- 4 kašike otopljenog putera
- 3 kašike limunovog soka
- 4 jabuke, neoljuštene, očišćene od jezgra
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni i obložite kalup za mafine korpicama.
Prosejte u jednoj činiji brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
U drugoj činiji dobro umutite puter i šećer, pa dodajte jaja i nastavite da mutite.
Kad dobijete finu homogenu smesu, dodajte postepeno trećinu suvih sastojaka, pa pavlaku, pa još jednu trećih suvih sastojaka, pa mleko i na kraju preostalu mešavinu s brašnom.
Dodajte ekstrakt vanile, promešajte, pa sipajte smesu u korpice.
Za ružice od jabuka, pomešajte šećer, otopljen puter i limunov sok. Jabuke isecite na pola i pažljivo secite na tanke polumesece. Premažite mešavinom od putera, pa pecite oko dva minuta u vreloj rerni, tek toliko da jabuke omekšaju i budu savitljive. Izvadite i zabodite ih u testo za mafine u korpicama, tako da formiraju oblik ruže.
Pecite sve zajedno najmanje 20 minuta.
Ohlađeno može da stoji tri dana u hermetički zatvorenoj posudi.
- Najbrži kolač od jabuka
Sastojci:
- 3 jajeta
- 150 grama brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 75 grama šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 100 grama ostopljenog putera
- 3 jabuke
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
Umutite jaja, šećer i vanilin šećer dobro, pa dodajte prašak za pecivo i brašno. Nastavite da mutite, pa dodajte rastopljen puter i dobro promešajte.
Očišćene jabuke isecite na kockice, pa ih poređajte po kalupu (koji je podmazan ili obložen pek-papirom), pospite šećerom ili cimetom, pa preko sipajte testo.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180° C oko 30-45 minuta.
Kad je gotovo i prohlađeno, pospite šećerom u prahu.
Keks kolač od jabuka koji se ne peče
Sastojci:
- kilogram rendanih jabuka
- 600 mililitara vode
- 200 grama kristal šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 1/2 do 1 kašičica cimeta, po ukusu
- pola kilograma keksa
- 250 mililitara slatke pavlake
- rendana čokolada
Priprema
Oljuštite i sitno narendajte jabuke, pa sklonite sa strane. U jednoj manjoj posudi razmutite puding 1 dl vode.
U dublju šerpu sipajte preostalu vodu (oko pola litra), rendane jabuke i šećer, pa stavite da kuva oko 15 minuta na srednjoj temperaturi, nakon što proključa. Potom sklonite s vatre, sipajte razmućen puding, dobro promešajte i vratite na vatru da se, uz mešanje, kuva dok se ne zgusne.
Ponovo sklonite s vatre i dodajte cimet.
Dok je još toplo, ređajte u kalupu – red keksa, red fila, i tako dok ne potrošite materijal.
Ostavite da se ohladi, pa dobro umutite slatku pavlaku i njom premažite kolač. Po želji ukrasite rendanom čokoladom.