miris je božanstven

3 prelepa jesenja KOLAČA S JABUKAMA: Jedan se ne peče, drugi je stvoren za Instagram, a tu je i bakin provereni slatkiš

Kolač od jabuka sinonim je za jesenju za poslasticu, a mi vam predstavljamo tri predivna dezerta koji će biti gotovi za tili čas i od kojih će mirisati cela kuća

foto: Ahanov Michael/Shutterstock

 

Stigla je jesen, a s njom i domaće poslastice od kojih miriše čitava kuća!

 

Šljive i čokolada, pomorandža koja natapa mekani biskvit, kremasti dezerti od kestena... Sve to pravimo ovih dana, ali najlepša jesenja kombinacija bez sumnje su slatke jabuke s daškom cimeta, a ako vam nedostaje ideja za idealan domaći slatkiš od jabuka, obavezno pogledajte ove ideje.

 

  • Mafini od jabuka u obliku ruže

 

foto: TasiPas/Shutterstock

Sastojci


Za testo:

 

  • 2,5 šolje brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 170 grama omekšanog putera
  • 1,5 šolja šećera
  • 3 jajeta
  • ½ šolja kisele pavlake
  • ½ soli
  • ½ šolje punomasnog mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

 

Za ružice:

 

  • 1/3 šolje šećera
  • 4 kašike otopljenog putera
  • 3 kašike limunovog soka
  • 4 jabuke, neoljuštene, očišćene od jezgra

 

Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni i obložite kalup za mafine korpicama.
Prosejte u jednoj činiji brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
U drugoj činiji dobro umutite puter i šećer, pa dodajte jaja i nastavite da mutite.

 

Kad dobijete finu homogenu smesu, dodajte postepeno trećinu suvih sastojaka, pa pavlaku, pa još jednu trećih suvih sastojaka, pa mleko i na kraju preostalu mešavinu s brašnom.


Dodajte ekstrakt vanile, promešajte, pa sipajte smesu u korpice.
Za ružice od jabuka, pomešajte šećer, otopljen puter i limunov sok. Jabuke isecite na pola i pažljivo secite na tanke polumesece. Premažite mešavinom od putera, pa pecite oko dva minuta u vreloj rerni, tek toliko da jabuke omekšaju i budu savitljive. Izvadite i zabodite ih u testo za mafine u korpicama, tako da formiraju oblik ruže.


Pecite sve zajedno najmanje 20 minuta.


Ohlađeno može da stoji tri dana u hermetički zatvorenoj posudi.

 

  • Najbrži kolač od jabuka

 

foto: etorres/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 3 jajeta
  • 150 grama brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 75 grama šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 100 grama ostopljenog putera
  • 3 jabuke
  • šećer u prahu (za posipanje)

 

Priprema


Umutite jaja, šećer i vanilin šećer dobro, pa dodajte prašak za pecivo i brašno. Nastavite da mutite, pa dodajte rastopljen puter i dobro promešajte.


Očišćene jabuke isecite na kockice, pa ih poređajte po kalupu (koji je podmazan ili obložen pek-papirom), pospite šećerom ili cimetom, pa preko sipajte testo.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180° C oko 30-45 minuta.
Kad je gotovo i prohlađeno, pospite šećerom u prahu.

 


  • Keks kolač od jabuka koji se ne peče

 

ilustracijafoto: Andriana Syvanych/Shutterstock

Sastojci:

 

 

  • kilogram rendanih jabuka
  • 600 mililitara vode
  • 200 grama kristal šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 1/2 do 1 kašičica cimeta, po ukusu
  • pola kilograma keksa
  • 250 mililitara slatke pavlake
  • rendana čokolada


Priprema


Oljuštite i sitno narendajte jabuke, pa sklonite sa strane. U jednoj manjoj posudi razmutite puding 1 dl vode.


U dublju šerpu sipajte preostalu vodu (oko pola litra), rendane jabuke i šećer, pa stavite da kuva oko 15 minuta na srednjoj temperaturi, nakon što proključa. Potom sklonite s vatre, sipajte razmućen puding, dobro promešajte i vratite na vatru da se, uz mešanje, kuva dok se ne zgusne.


Ponovo sklonite s vatre i dodajte cimet.


Dok je još toplo, ređajte u kalupu – red keksa, red fila, i tako dok ne potrošite materijal.


Ostavite da se ohladi, pa dobro umutite slatku pavlaku i njom premažite kolač. Po želji ukrasite rendanom čokoladom.