vredi probati

Ovaj napitak od jabukovog sirćeta NE DELUJE u detoksikaciji, ni za mršavljenje

0

Ako ste želeli da probate ovu mešavinu, ni slučajno to ne činite bez konsultacije s lekarom

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Među popularnim receptima na internetu za "uradi sam" napitke od kojih se navodno mršavi i sprovodi temeljna detoksikacija jedan od najčešćih je napitak od jabukovog sirćeta i čia semenki.

 

Ipak, ne postoji nijedna naučna studija koja potvrđuje takvo dejstvo ove mešavine. Zbog toga je ne bi trebalo koristiti, naročito ne bez konsultacije s lekarom, a najbolji savet je zdrava i uravnotežena ishrana.

 

Takođe, nutricionistkinja je za Glossy nedavno objasnila da domaći napici za detoksikaciju nemaju efekat kakav očekujemo.

 

- Kada pričamo o detoksu organizma i oslobadjanju od toksina, bitno je da znamo da mi u našem telu imamo prirodne mehanizme koji nas čiste, takozvane pufere. To su čistači jetra i bubrezi. Još uvek nije naučno dokazan proces uklanjanja toksina sokovima, niti postoji način na koji može biti izmerena količina toksina koja se navodno ovakvim detoksima može ukloniti - kaže nutricionistkinja Martina Vranješ Desivojević i dodaje:

 

- Sve i da je u našem telu količina toksina koju jetra i bubrezi ne mogu da obrade, nemojte da mislite da možemo za nekoliko dana očistiti sve ono što se nakupljalo godinama - izričita je ona.

 

U pitanju je sledeći recept.

 

Sastojci:

 

  • kašika čia semena
  • 2 jabuke
  • 1 limun
  • kašika jabukovog sirćeta

 

Priprema:

 

Narendajte jabuke, zatim dodajte isceđen limun, a nakon toga čia semenke i jabukovo sirće. Sve to stavite u blender i umutite.  

 

Ako želite da napravite piće onda je potrebno da pomešate sastojke sa mlakom vodom. 

 

Popijte, odnosno pojedite ove sastojke odmah ili nakon pola sata, ali ne ostavljajte sastojke da stoje. 

 

Ne morate koristiti jabukovo sirće svaki dan.

 

 

makonda-tracker