kroz suze

Princezi se rugaju u školi, porodica je skrhana: Danski princ otkrio šta stoji iza oduzimanja titula njegovoj porodici

Iako razume potrebu njegove majke i kraljice Danske da napravi neke promene, princ je slomljen zbog toga što se njegovoj porodici oduzima identitet

foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Pre nekoliko dana, strani mediji su javili da je danska kraljica Margareta II saopštila da će deca princa Joakima, njenog drugog sina, ubuduće biti grofovi i grofice, iako su do sada bili prinčevi i princeze.


Uz to, četvoro dece princa Joakima – Nikolaj (23), Feliks (20), Henrik (13) i Atena (10) neće moći da budu ni Njegovo/Njeno kraljevsko visočanstvno.


Oni će zadržati svoje mesto u redu za presto, navela je kraljevska palata, a trenutno su zauzimaju od sedmog do desetog mesta. Ova odluka stupa na snagu od 1. januara 2023. godine.

 

I danska i evropska javnost pitaju se šta je motivisalo ovaj potez kraljice Margarete, a sada se spekuliše da bi to moglo da ima veze s odnosom princa Joakima s bratom Frederikom, prestolonaslednikom danskog trona, i snahom Meri.


Princ Joakim i njegova druga supruga Mari priznali su za BT.dk da je njihov odnos s princem Frederikom i princezom Meri "komplikovan", kao i da kraljica nije ni pokušala da razgovara s njima.

 

foto: Youtube/printscreen

Dok su davali intervju, jedna Francuskinja prišla je Joakimu i Mari i rekla im da će oni za nju zauvek ostati princ i princeza, što je, pišu strani mediji, Joakima ostavilo u suzama.


Prema rečima princeze Mari, njihova deca već trpe ruganje dece u školi nakon što su ove vesti osvanule u štampi, a posebno je teško Ateni, najmlađoj od njih.


Dođu i pitaju Atenu: "Jesi li ti ta koja više nije princeza?" – rekla je zabrinuta majka.

 


Princ, uskoro grof, Joakim pre nekoliko dana je kritikovao odluku njegove majke Margarete zbog toga što je "kaznila" njegovu decu i otkrio je da mu je ovu odluku saopštila pet dana pre nego što je ona zvanično podeljena u javnosti. On je dodao da se oseća kao da im se oduzima identitet i da ne zna kako deci da objasni da od Nove godine više nisu prinčevi i princeza.


Reč je o deci. To je vrlo teško – zaključio je on.


Kako su ranije pisali mediji, danska kraljica želi da "stanji kraljevsku porodicu", ali njen mlađi sin smatra da ova modernizacija mora da se obavi na pravi način.