fenomenalne

Danima ostaju mekane: Najbolji recept za DOMAĆE KIFLICE koje možete filovati i sirom i džemom

Kakav god fil da odaberete, ove brze kiflice ostaće dugo sveže i mekane, a njihov ukus je nenadmašan

foto: Vesna Markovic/Shutterstock

Nema ukusnijeg i popularnijeg doručka od domaćeg peciva, a ako su u pitanju kiflice za koje vam nije bilo potrebno mnogo vremena i truda – još bolje!


Ovaj recept primenjiv je i za slane i za slatke kiflice, u zavisnosti od nadeva, a one će vam trajati danima... Naravno, ako ih ne pojedete u slast odmah!

 

Sastojci:

 

  • 1 kilogram brašna (tip 400)
  • 1 pakovanje kvasca
  • 240 ml mlake vode
  • 240 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 150 grama maslaca
  • belance za premazivanje
  • susam za posipanje

 

foto: Shutterstock / Will Thomass

Priprema


Pomešajte mlako mleko i vodu, šećer i so, pa u to izdrobite kvasac. Promešajte, pospite malom količinom brašna, prekrijte krpom i ostavite da odstoji na toplom oko deset minuta dok kvasac "proradi".


Potom dodajte ulje i potepeno preostalo brašno, pa zamesite testo sve dok ne bude mekano, a ne lepi se za ruke. Potom ponovo pokrijte krpom i ostavite da naraste, najmanje pola sata.


Podelite testo na četiri dela, svaki razvijte oklagijom tanko, pa premažite otopljenim maslacem. Isecite na manje trouglove, filujte sirom, ajvarom, džemom ili kremom, pa motajte od šireg dela ka vrhu trougla.


Ređajte kiflice u pleh podmazan uljem ili obložen pek-papirom, pa premažite svaku umućenim belancetom i pospite susamom.


Ako vam je ostalo rastopljenog maslaca, premažite i njim.


Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni sve dok ne porumene.