Mekike su tradicionalno balkansko, a najviše srpsko, makedonsko i bugarsko jelo.
Postoje različiti recepti za ovo omiljeno jelo koje može poslužiti kao dobra užina deci, a jedan starinski način spremanja je nadaleko poznat i svojim ukusom će vas osvojiti.
Vašarske mekike su jako popularne, prave se u pravoj vašarskoj meri, oni to zovu jedna tura testa, a upravo zbog toga ceo proces nije preterano zahtevan i prilično je brz.
Sastojci:
- 5 kg brašna tip 500
- 5 kašika šećera
- 4l tople vode
- 150 g ili 100 g svežeg kvasca ili suvog kvasca
- 2,5 kašike soli
- 4 kašike rakije
Priprema:
Uzmite veliku vanglu u koju ćete staviti kvasac, šećer i 3 litre tople vode. Kada se kvasac i šećer istope, dodajte polako polovinu brašna i mešajte sve zajedno. U smesu dodajte so, rakiju, ostatak vode i brašna, pa sve pažljivo izmešajte.
Lupajte testo drvenom varjačom, bitno je da za nijansu bude gušće nego za uštipke. Mešajte 10 minuta i onda ostavite prekriveno kako bi naraslo i dupliralo se.
Ruke namažite uljem i kada testo naraste, vadite jednu po jednu lopticu, veličine teniske, pa pažljivo razvucite testo u mekiku, sve radite polako i pažljivo kako bi mekike bile vazdušaste. Pržite dok ne dobiju zlatno žutu boju i uživajte u ovom receptu.