Od ovog testa možete napraviti i kiflice, ali izgledaće vrlo dekorativno ako ga oblikujete u manje đevreke, posebno zahvaljujući posebnom biljnom začinu
Ukoliko ne možete da odolite domaćim pecivima, ovaj recept za domaće đevreke sigurno će vam se dopasti!
Oni su zasitni, savršeno mekani i mogu da traju danima, a zahvaljujući većoj količini mirođije imaju specifičan miris i ukus, zbog kog će vam svi tražiti recept.
Najbolje od svega je što možete da oblikujete testo kako god želite, pa i u kiflice, ali punački venci će ipak izgledati najlepše.
Sastojci:
- 2 jajeta + 1 žumance za premazivanje
- 2 šolje toplog mleka
- pola čaše tople vode
- 100 mililitara biljnog ulja
- 1 kašika putera (sobne temperature)
- 1 kašika soli (manje ili više, po ukusu)
- 1 kašika šećera
- 1,5 kašika suvog kvasca
- 500 grama brašna (po potrebi još)
- mirođija po ukusu
Priprema
Razmutite kvasac u malo vode, pa dodajte kašiku šećera i pospite prstohvatom brašna i ostavite pet minuta. Potom dodati jaja, mleko, vodu i so, pa sve dobro promešati.
Zatim, uz neprestano mešanje, postepeno dodavati brašno i zamesiti meko testo.
Potom dodajte mirođiju i dobro premesite tako da se ravnomerno rasporedi.
Podelite na nekoliko delova, pa dodajte svakom deliću malo putera, razvucite i oblikujte u štapić, pa njega savijte tako da dobijete oblik kruga. Premažite žumancima.
Poređajte po plehu obloženom pek-papirom, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni sve dok ne porumeni.