tužne vesti

Svet je ostao bez još jedne Oskarovke: Zvezda filma "Let iznad kukavičjeg gnezda" preminula u 88. godini

Svoju filmsku karijeru Luiza Flečer počela je da gradi u srednjim godinama, ali je svima ostala u srećanju kao odlična glumica

foto: Youtube Printscreen

Poznata glumica i Oskarovka Luiza Flečer preminula je u snu, okružena svojom porodicom, u 88. godini.

 

Njen sin Endrju Bik je rekao da je umrla u petak prirodnom smrću. Preživela je dve borbe sa rakom dojke.

 

 

Kao sredovečna žena Luiza se oprobala u svetu glume, a njen talenat je bio takav da su mnogi poznati reditelji poželeli da postane deo njihovih projekata.

 

Tako je dobila priliku da svoje umeće pokaže u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda", a uloga okrutne i proračunate medicinske sestre donela joj je ogroman uspeh i Oskara o kojem nije mogla ni da sanja.

 

Iako je oduvek imala veliku strast prema glumi, Luiza je na prvo mesto stavljala porodicu i decu. U ranim 40-im je dobila ulogu pored Džeka Nikolsona u filmu iz 1975. reditelja Miloša Formana.

 

 

 Mnogi reditelji među kojima je bio i Forman su se divili njenom talentu koji je pokazala godinu dana ranije u filmu režisera Roberta Altmanova "Lopovi poput nas".

 

Mnoge glumice pre nje su odbile ovu ponudi, a među njima su bile En Bankroft, Elen Berstin i Anđelu Lensberi, to odbile.

 

- Bila sam poslednja glumica, prisetila se ona u intervjuu 2004. Tek kada smo bili na pola snimanja, shvatila sam da je uloga ponuđena drugim glumicama koje nisu htele da deluju tako užasno na ekranu - otkrila je jednom prilikom. 

 

 

U svom govoru u večeri kada je osvojila Oskara glumica je koristila je američki znakovni jezik kako bi zahvalila svojim gluvim roditeljima, a zahvalila se i publici što je mrzi.

 

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju „Ratched“, koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.