Osim crvenih, zelenih, žutih paprika, pijace su preplavljene uskusnim malim krastavčićima. Baš zato je vreme da krenete sa prirpemom zimnice
Duga je zima, čestro su naše bake znale da kažu. I ta konstatacija nije daleko od istine.
Tokom zime smo češće u kući, a duge večeri valja začiniti nekim ukusnim jelima, mesom, salatama, a uz njih savršeno ide zimnica, a kiseli krastavčići su nešto bez čega se ni jedna trpeza ne može zamisliti.
Ukoliko želite da se obezbedite i bezbrižno dočekate zimu u toplini svog doma, punog špajza, donosimo vam recept za najbolje kornišone koje ste ikada probali.
Evo kako da ih prirpemite.
Sastojci:
- krastavčići
- malo bibera
- malo mirođine
Rastvor:
- 5 litara vode
- 200 g soli
- 130 g šećera
- 200 g esencije
- 1 kesica vinobrana
- 1 kesica konzervansa
Prokuvajte 5 l vode, pa kad isključite dodajte so, šećer, esenciju i ostale sastojke. Ostavite da odstoji uz povremeno mešanje dok se sve ne istopi. Nakon toga operite krastavčiće i poređajte ih u tegle.
Nalijte rastvorom i ostavite da stoji na hladnom mestu oko mesec dana. Nakon toga bi krastavci trebali da budu kiseli i spremni za upotrebu.