Turšija je jedan od najukusnijih i najkorisnijih darova domaće kuhinje u hladnim mesecima
Zimi na našim prostorima nema popularnije salate od turšije, jednog od najboljih izbora kada je reč o ishrani jer se sastoji od brojnih namirnica koje čuvaju zdravlje.
Šarena salata iz niza razloga blagotvorno utiče na organizam: sadrži mnoge probiotičke kulture, koje pozitivno deluju na sistem organa za varenje i crevnu mikrofloru, zatim jača imuni sistem, štiti telo od upala, snižava povišen nivo loš holesterola u krvi, ublažava alergije i kožne probleme...
Najbolje od svega je što je priprema turšije vrlo jednostavna, a ako probate ovaj recept – sigurno nećete omanuti!
Sastojci
Povrće:
- 1 kg paprike
- 3 glavice crnog luka
- 1 kg krastavčića kornišona
- 1 kg karfiola
- 1 kg šargarepe
- 3 kesice bibera
- 10 listića lovorovog lista
- grančice peršuna
Slani preliv:
- 2,5 l vode
- 800 ml sirćeta
- 150 g šećera
- 100 g soli
Priprema
Sterilišite tegle, poređajte ih otvorene i u svaku sipajte malo bibera i peršuna.
Povrće dobro operite i iseckajte sitno koliko volite. Ubacite u tegle.
Stavite vodu da proključa, pa joj dodajte šećer, so, lovorov list i malo bibera. Mešajte dok se šećer i so ne otope, pa sipajte sirće i sačekajte da ponovo provri. Zatim sklonite s vatre.
Potom prelijte tečnost u tegle i nalijte do vrha, pa zatvorite metalnim poklopcima.
Stavite tegle u rernu, zagrejte je na 100 stepeni i ostavite sat i po da odstoje, pa isključite i ostavite da se ohlade u rerni.