čuva zdravlje

Najbrži recept za ŠARENU SALATU: IMUNOBOMBA koja će vas sačuvati od virusa

Turšija je jedan od najukusnijih i najkorisnijih darova domaće kuhinje u hladnim mesecima

foto: Eduard Valentinov/Shutterstock

Zimi na našim prostorima nema popularnije salate od turšije, jednog od najboljih izbora kada je reč o ishrani jer se sastoji od brojnih namirnica koje čuvaju zdravlje.


Šarena salata iz niza razloga blagotvorno utiče na organizam: sadrži mnoge probiotičke kulture, koje pozitivno deluju na sistem organa za varenje i crevnu mikrofloru, zatim jača imuni sistem, štiti telo od upala, snižava povišen nivo loš holesterola u krvi, ublažava alergije i kožne probleme...


Najbolje od svega je što je priprema turšije vrlo jednostavna, a ako probate ovaj recept – sigurno nećete omanuti!

 

Sastojci


Povrće:

 

  • 1 kg paprike 
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 kg krastavčića kornišona
  • 1 kg karfiola
  • 1 kg šargarepe
  • 3 kesice bibera
  • 10 listića lovorovog lista
  • grančice peršuna

 

Slani preliv:

 

  • 2,5 l vode
  • 800 ml sirćeta
  • 150 g šećera
  • 100 g soli

 

foto: Shutterstock

Priprema


Sterilišite tegle, poređajte ih otvorene i u svaku sipajte malo bibera i peršuna.
Povrće dobro operite i iseckajte sitno koliko volite. Ubacite u tegle.


Stavite vodu da proključa, pa joj dodajte šećer, so, lovorov list i malo bibera. Mešajte dok se šećer i so ne otope, pa sipajte sirće i sačekajte da ponovo provri. Zatim sklonite s vatre.


Potom prelijte tečnost u tegle i nalijte do vrha, pa zatvorite metalnim poklopcima.


Stavite tegle u rernu, zagrejte je na 100 stepeni i ostavite sat i po da odstoje, pa isključite i ostavite da se ohlade u rerni.