organski

Da li ste probali turšiju od lekovitog ŠUMSKOG VOĆA? Uz domaći recept saznajte i kako zimnica utiče na zdravlje

0

Ove jeseni i zime možete uživati u fantastični i aromatičnim ukusima koji povoljno utiču na čitav oragnizam.

foto: Profimedia, Z Jan
foto: Profimedia, Z Jan

Od davnina domaćice širom naše zemlje pripremaju zimnicu, kisele krastavce, karfiol, papriku, takozvanu turšiju koja je osim fantastičnog ukusa obiluje vitaminima i mineralima blagotvornim za čitav organizam.

 

Tokom oktobra i novembra kada se susrećemo sa prehladama, treba praviti turšiju od plodova šumskog voća (šipak, pasji – vučji trn, trnjina, jošta, ribizla, borovnica, brusnica, divlja sitna jabuka, jarebika, mušmula, drenjak, divlja sitna kruška, plod gloga, bobe kleke.)

 

Plodovi se nakon pranja stave u bure od  60 litara  koje pri dnu ima slavinu. Idealno bi bilo da količinski dominira šipak, sa najmanje 30%, zbog najveće količine vitamina C.

 

Na 15 kg voća sipa se 14 litara vode, a potom se bure hermetički zatvara. Ekstrakcija plodova traje 30 dana. Turšija se u pravilu stavlja početkom oktobra, a otvara početkom novembra.

 

Nakon završene ekstrakcije turšija se može konzumirati, a okus se podešava dodavanjem vode. Na potrošenu količinu dodaje se nova voda kako bi se ekstrakcija nastavila. Ovako napravljenu turšiju možete konzumirati godinu dana.

 

Na isti način može se praviti i turšija od povrća (kupus, paprika, zeleni paradajz, krastavac, cvekla, kelj, brokula, prokelj i dr.).

 

Turšija
foto: Shutterstock

 

Gornji otvor posude kroz koji se ubacuje povrće potrebno je da je većeg prečnika od one kroz koju se ubacuje šumsko voće.

 

Zimnicu možete služiti uz kuvana jela, domaće čvarke, suhomesnate proizvode, ali i sveže sireve.

 

 

 

 

makonda-tracker