olakšajte sebi

Bez ribanja, muke i struganja: Kako najlakše skinuti nalepnice i lepak sa tegli i staklenih flaša?

0

Vreme zimnice polako stiže, a ono što mnoge domaćice svake godine muči jeste pranje tegli, a naročito skidanje nalepnica sa njih

foto: Shutterstock / MarinaTr
foto: Shutterstock / MarinaTr

Ukoliko i vama teško pada ovaj mukotrpan posao donosimo vam nekoliko predloga za lako i brzo uklanjanje lepka i nalepnica sa staklenih tegli i flaša

 

Najgore su one nalepnice koje su celom dužinom zalepljene, jer nam tada predstoji mnogo ribanja. Ipak, evo kako možete lakše i bez mnogo trljanja ukloniti i papir, ali i lepak. 

 

 

Prvi način

 

Pomešajte ulje i sodu bikarbonu u razmeri 1:1, tako da ispadne gusta pasta. Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Jedan kraj pamučne krpe umočite u pastu i istrljajte etiketu koja se nalazi na tegli ili flaši. Tada će se skinuti etiketa, ali i lepak.

 

Drugi način

 

U veću šerpu poređajte tegle tako da nalepnice budu okrenute na dole i napunite je toplom vodom. Uzmite sodu bikarbonu, tečnost za pranje sudova i obično alkoholno sirće, pa dodajte u vodu. Voda će početi da peni čim budete sipali prvu kašiku alkoholnog sirćeta.

 

Tegle
foto: Shutterstock / Lilu2005

 

Ostavite tegle desetak minuta u toj vodi, a onda vadite teglu po teglu i laganim pokretima uklonite nalepnicu i lepak. Ukoliko neka neće da spadne vratite je još malo u vodu, pa pokušajte ponovo. 

 

Treći način

 

Sve što vam je potrebno jesu ulje i papirnati ubrus.  Ulje nakapajte na ubrus, pa kružnim pokretima pređite preko nalepnice. Kada prođete celu površinu operite teglu deterdžentom i toplom vodom. Na taj način ćete ukloniti masnoću i ostatak lepljene nalepnice.

 

 

makonda-tracker