recept

Originalan starinski recept za RUSKE KAPE: Spoj čokolade i kremastog fila stvara simfoniju ukusa kojoj nećete odoleti

Tokom sezona slava ovaj kolač je često na našim trpezama

foto: Milica Kosijer Ilić

Ruske kape se ubrajaju u jedan od najlepših domaćih kolača. Mekani su i čim ih stavite u usta počinju da se tope, a tada se uživa svim čulima.

 

U njima su spojeni najlepši sastojci, a osim malo kulinarskog umeća potrebno je i vreme da se naprave. Ipak, rezultat je takav da vam neće biti žao što ste uložili trud i malo svog vremena.

 

 

Ukoliko ste ljubitelj ruskih kapa sada je vreme da zapišete recept koji ćete čuvati godinama.

 

Sastojci za koru:

 

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šoljica ulja

 

Priprema:

 

Prvo odvojite žumanca od belanaca, pa penasto umutite belanca i šećer, a onda postepeno dodajte žumanca i brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. 

 

Sipajte u pleh podmazan sa malo ulja ili masti i pecite oko 20 minuta.

 

 

Potrebno za fil:

 

  • 250 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • pola margarina

 

Glazura:

 

 

Prirpema:

 

Sve zajedno pomešajte i kuvajte na pari dok se ne zgusne.  Kad se prohladi dodajte pola margarina. 

 

Kora treba da bude hladna. Uzmite malu čašicu i njome vadite kolutiće. Svaki kolutić preseći na pola i unutra namazati fil, isto uraditi i sa strane, a potom ih uvaljati u kokos. 

 

Odozgo rastopiti čokoladu i staviti je samo na gornji deo kolača.