magija sa sirom i peršunom

Turski CIGARA-BUREK iz tiganja: Gotov za nekoliko minuta, sočan i topi se u ustima (RECEPT)

Brzi burek punjen sirom i peršunom pravi je dragulj turske kuhinje

foto: nelea33/Shutterstock

Burek je jedno od omiljenih jela na Balkanu, a ako želite da izbegnete dugotrajnu pripremu i upotrebu rerne, ova varijanta biće baš po vašem ukusu.


Takozvani cigara-burek je ukusna rolovana verzija bureka koja se pravi u tiganju, a postoji mnogo različitih načina pripreme. Možete ih puniti i dinstanim mlevenim mesom, i spanaćem, i krompirom i na bezbroj načina, ali ako pitate Turke ― od cigara-bureka sa sirom i peršunom nema boljeg!


Idealan je ako često nosite hranu na posao, a najbolji je uz hladan jogurt.

 

Sastojci:

 

  • pakovanje kora za pitu
  • 600 grama slatnog i sitnog sira
  • 2 cela jajeta
  • ulje
  • 100 grama sitno seckanog peršuna

 

Priprema


U jednoj dubokoj činiji umutite jaja, pa pomešajte sa sirom i peršunom.
Kore za pitu isecite na dve polovine, pa polovine dijagonalno tako da dobijete trouglove.


Stavite punjenje kašikom na širi deo trougla, pa počnite da rolate prema užem u mini-pite. Preklopite ivice kako fil ne cureo. Kada budete pri vrhu dok motate, četkicom nakvasite krak trougla kako bi se lakše zalepio, odnosno da se cigara-burek ne odmota.


Sipajte ulje u dublji tiganj, pa spuštajte pitice u vrelo ulje i pržite samo nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatnu nijansu.


Vadite na papirne ubruse kako bi se ocedio višak masnoće.