Jedan od najpopularnijih domaćih slatkiša u Turskoj priprema se tako jednostavno, a ukus je neverovatan
Čokoladni biskvit preliven sosom od čokolade i posut mlevenim pistaćima – može li lepše?!
Predstavljamo vam brzi recept za tzv. mokri kolač, čokoladnu fantaziju koju ćete praviti rado i često.
Sastojci:
Za biskvit
- 4 cela jajeta
- 150 grama šećera
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 20 grama praška za pecivo
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 3 kašike kakao praha
- 130 grama + 3 kašike brašna
Za čokoladni preliv
- 230 mililitara mleka + još 110 ml
- 100 mililitara biljnog ulja
- 100 grama šećera
- vanilin šećer
- 50 grama kakao praha
- 50 grama rendane čokolade
- mleveni pistaći
Priprema
Umutite jaja, pa im dodajte šećer i nastavite da mutite. Zatim sipajte mleko , dodajte ulje, pa potom i sve suve sastojke za biskvit: brašno, prašak za pecivo, kakao prah. mešajte dok se ne sjedini.
Prelijte u posudu koja je podmazana ili obložena pek-papirom, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Potom sipajte u šerpu punomasno mleko, ulje i šećer i vanilin šećer, dodajte kakao, pa sve dobro promešajte i stavite da prokuva. Sklonite sa ringle kad počne da ključa, pa naredndajte crnu čokoladu.
Kada je biskvit pečen, isecite ga na kocke, izbockajte viljuškom ili čačkalicom, pa preko sipajte čokoladni preliv. Kašikom rasporedite tako da čokoladni sos dospe ravnomerno po celom kolaču. Pospite mlevenim pistaćima.