savršenstvo na tanjiru

Ovo je vaš novi omiljeni kolač: MINT BRAUNI koji se topi u ustima i miriše božanstveno (RECEPT)

0

Najpopularniji američki kolač — mekani i sočni čokoladni brauni — ima mnogo verzija, a ako nas pitate, ne može bolje od osvežavajućeg recepta s mentom koji oduševljava i ukusom, i mirisom, i izgledom.

foto: Alp Galip/Shutterstock
foto: Alp Galip/Shutterstock

Čokoladni brauni počeli su da se prave krajem 19. veka u Čikagu i od tada im popularnost ne jenjava! Ovaj slasni kolač, koji se obično služi posle ručka ili uz kafu, spada u poslastice koje se prave vrlo brzo i lako, uglavnom iz jedne činije, ne zahteva previše sastojaka, a pruža veličanstven ukusu (naročito ako preferirate čokoladne dezerte u odnosu na voćne!).


Proteklih godina imali smo priliku da vidimo mnogo interesantnih verzija braunija koje su napravljene, pa im neki dodaju osvežavajuće voćke poput jagoda i šljiva, neki obogate njihov ukus koštunjavim voćem, ali jedan od definitivno najlepših ovakvih kolača jeste mint brauni! U pitanju je verzija s ekstraktom nane, za koju ne sumnjamo da će postati vaš omiljeni kolač. A pravi se tako jednostavno!

 

Sastojci


Za koru:

 

  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 70 grama šećera
  • 90 grama putera
  • 2 jajeta
  • 100 grama mekog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 20 grama badema


Za fil:

 

  • 2 kašike omekšalog putera
  • 6 kašika krem-sira
  • 2 kašike čvrsto umućenog šlaga
  • 250 grama šećera u prahu
  • 1/2 kašičice ekstrakta mente
  • zelena boja za hranu


Za čokoladni sloj:

 

  • 80 grama čvrsto umućenog šlaga
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 70 grama putera

 

Brauni s mentom, Brauni s nanom, Čokoladni brauni s mentom
foto: Randall Vermillion/Shutterstock

Priprema


Kora


Penasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, pa dodati puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, čokoladu za kuvanje i na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo. Potom dodati mlevene ili sitno seckane bademe, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.


Fil


U dubokoj činiji mikserom umutite omekšali puter i krem-sir dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte šlag i nastavite da mutite srednjom brzinom. Postepeno dodajte šećer u prahu i mutite sve vreme, pa dodajte i ekstrakt mente. Sipajte jestivu zelenu boju dok ne dobijete željenu nijansu. Mutite još nekoliko sekundi, pa prelijte preko kore. Stavite u frižider na najmanje jedan sat.


Čokoladni sloj


U većoj šerpi zagrejte sve sastojke za preliv na srenjoj vatri, neprestano mešajući, dok se svi ne istope i ne postanu glatki. Zatim sklonite s vatre i stavite da se hladi oko 15 minuta. Potom sipajte preko dobro ohlađenog fila. Odložite u frižider da se hladi nepokriveno dok se ne stegne.
Pre sečenja kocki ostavite da odstoji dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.

 

 

makonda-tracker